EU „blokira“ američke sankcije Iranu

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDZastave Irana i EU
Zastave Irana i EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija prinuđena je da primeni takozvani Statut blokade da bi zaštitila svoje kompanije koje rade u Iranu od najnovijih američkih sankcija.
Državni sekretar SAD Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeo: Tramp će naterati Iran da se „ponaša kao normalna zemlja“

„Sutra ujutru će na snagu stupiti Status blokade EU, čime će se zaštititi evropske kompanije koje posluju sa Iranom od američkih eksteritorijalnih sankcija“, rekla je zvanična predstavnica Evropske komisije Mina Andrejeva.

U zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljne poslove Federike Mogerini i ministara spoljnih poslova država EU koje ulaze u „šestorku“ posrednika UN — Francuske, Velike Britanije i Nemačke — navodi se duboko žaljenje povodom toga što su SAD obnovile sankcije Iranu nakon što je Vašington napustio Zajednički sveobuhvatni akcioni plan za iranski nuklearni program.

Ukidanje sankcija je bitan deo sporazuma jer im je cilj pozitivan učinak na trgovinske i privredne odnose sa Iranom, ali i na život građana Irana.

„Odlučni smo da zaštitimo evropske privredne subjekte koji se bave legitimnim poslovanjem s Iranom, u skladu s pravom EU i Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN. Zato ažurirani Statut blokiranja Evropske unije stupa na snagu 7. avgusta kako bi zaštitio kompanije EU koje legitimno posluju sa Iranom od uticaja američkih sankcija“, navodi se u saopštenju.

Preostale zemlje-potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom obavezale su se da će raditi na očuvanju i održavanju efikasnih finansijskih kanala sa Iranom, kao i na nastavku iranskog izvoza nafte i gasa.

Kako je navedeno, ti napori biće intenzivirani i na ministarskom nivou narednih nedelja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala