Dačić: Nisam ja ratovao u Dubrovniku, već — Crnogorci

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedniku Srbije danas se iz Zagreba zamera što je progon Srba tokom „Oluje“ uporedio sa fašističkom Nemačkom, iako, kaže ministar Ivica Dačić, u prilog predsednikovoj izjavi govore brojke, jer je 1991. godine u Hrvatskoj živelo 580.000 Srba, a po poslednjem popisu ih ima 180.000.

Hrvatska je jedina zemlja u Evropi koja slavi etničko čišćenje, te nas više ništa od njih ne može iznenaditi, kaže srpski ministar.

Izraelski F-16 - Sputnik Srbija
Izraelska ambasada: Zašto smo bili na proslavi „Oluje“

„Nije rat u Hrvatskoj nastao tako što je Srbija izvršila agresiju. Slovenija i Hrvatska su izvršile nelegalnu secesiju, nakon čega je usledila reakcija Savezne vlade, koju je tada vodio Ante Marković“, rekao je Dačić za TV Pink.

Žalosno je, kako je rekao, što se na proslavi „Oluje“ u Hrvatskoj vijorila izraelska zastava, što je nemoralno prema izraelskom narodu, koji je sa Srbima i Romima najviše postradao u Jasenovcu.

„Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu, čije žrtve u Holokaustu Hrvati relativizuju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma“, naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodaje da „ne razume“ ni zašto je ispod natpisa „Za dom spremni“ na proslavi „Oluje“ stajao crnogorski oficir.

„Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci“, kaže Dačić.

Dačić je rekao da Hrvatsku treba da „bude sramota“ što je u Glini pevao Marko Perković Tompson koji u svojim pesmama veliča ustaše.

Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Plenković o Vučićevoj izjavi: Što je previše, previše je

„Pevao je u Glini, gde je za vreme fašističke Nemačke i NDH zapaljena crkva napunjena Srbima. Tu je kasnije podignut ’Srpski dom‘, ali oni su proterali Srbe i pretvorili ga u ’Hrvatski dom‘. Pa, kako ih nije sramota“, rekao je Dačić.

Komentarišući izjave koje dolaze iz Hrvatske da Srbija ne može u Evropu dok ima ovakvog predsednika, ministar spoljnih poslova je podsetio da je Hrvatska jedina zemlja pored Austrije dočekala naciste sa cvećem u rukama.

Kako kaže, predsedniku Srbije u Hrvatskoj zameraju i to što je na obeležavanju progona Srba u „Oluji“ koristio termin Krajišnici i primetio da sad izgleda smetaju i istorijske činjenice i to što je postojala Vojna krajina.

„Oni hoće u Srbiji da određuju ko će da bude na vlasti. Hoće nekog ko će da hvali ’Oluju‘, da možda i Srbija učestvuje u toj njihovoj proslavi“, naglasio je Dačić.

Kako kaže, Srbija želi da smanjuje tenzije, ali dodelu odlikovanja ratnim zločincima, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, relativizaciju i negiranje zločina ne može da prihvati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala