Crna Gora se prvi put oglasila povodom prisustvovanja proslavi „Oluje“

© Sputnik / Aleksandar MilačićGranica Srbije i Crne Gore
Granica Srbije i Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni izaslanik Crne Gore u Hrvatskoj pukovnik Ivan Mašulović učestvovao je na obeležavanju hrvatskog Dana pobede u Kninu, u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Crne Gore.
Ivan Mašulović na proslavi Oluje u Kninu - Sputnik Srbija
Ostaje za istoriju: Crna Gora se pridružila „Oluji“ protiv Srba

Kako su kazali iz tog vladinog resora, Mašulović nije bio u Kninu da proslavlja „bilo čije pobede ili poraze, niti stradanja bilo kog naroda, kako se to zlonamerno želi insinuirati“, prenosi RTCG.

„Ta retorika i smeštanje ovog bezazlenog civilizacijskog čina u kontekst suludog rata devedesetih ne priliči dvadesetim godinama ovog veka, novom vremenu u kojem su i Crna Gora i Srbija zemlje kandidati u pregovaračkom procesu sa EU“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da je Crna Gora svoj odnos prema stradalima pokazala kad im je to bilo najpotrebnije, prenosi Tanjug.

„Danas je okrenuta sigurnoj evropskoj budućnosti i odlučno ide u korak sa razvijenim demokratskim zemljama, oslobođena balasta prošlosti. Bez obzira na bilo čija očekivanja, Crna Gora ne želi nikad više da bije tuđe bitke, već je okrenuta svom razvoju i napretku i izgradnji dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u okruženju, što je najbolji put za jačanje regionalne stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Takav odnos, kako je saopšteno, Crna Gora ima i prema bliskoj, prijateljskoj Srbiji, kao i prema bliskoj i prijateljskoj Hrvatskoj, uz to i savezničkoj zemlji u NATO-u, prenosi RTCG.

Iz Ministarstva se navodi da je to pozicija Crne Gore u odnosu na taj događaj, a da su „sve drugo najobičnije insinuacije, koje uglavnom dolaze od onih koji su i tada, kao i danas pokušavali da lamentiraju nad sudbinom poginulih i prognanih i da politički profitiraju na njihovoj nesreći“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala