Otkucava sat za Donbas, Ukrajina objavila u koga se uzda

© Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Vrhovne rade Ukrajine
Zasedanje Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Andrej Parubij izjavio je da odluka o tome da li će zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji ističe u oktobru, biti produžen zavisi od stavova međunarodnih partnera, prenose mediji.
Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija
Ukrajinski ministar policije predstavio ambasadorima G7 plan za vraćanje Donbasa

„Savetovaćemo se da li ima potrebe produžavati taj zakon ili ne. Umnogome će to zavisiti od stava naših međunarodnih partnera. Jasno je da je neophodno nastaviti politiku sankcija prema Rusiji“, rekao je on.

Parubij je podsetio i da je prošle godine, kada je trebalo doneti odluku da se zakon produži na godinu dana, takođe bio stava da takva mera nema nikakvog uticaja na realnu situaciju na terenu.

Zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji je usvojen 2014. godine, nakon sporazuma u Minsku, ističe u oktobru ove godine. 

Zakon propisuje da će određene oblasti Donbasa, koje ne kontroliše Kijev, dobiti specijalan status tek nakon održavanja lokalnih izbora prema ukrajinskom zakonu i pod nadzorom međunarodnih posmatrača. Međutim, izbori nisu održani, a specijalni status samoproglašenih DNR i LNR ostao je mrtvo slovo na papiru. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala