Tapušković: Ako ikada otkriju Ognjanovićevog ubicu, braniće ga advokat i to vrlo savesno

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICUbijeni advokat Dragoslav Ognjanović
Ubijeni advokat Dragoslav Ognjanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Pogledaj šta se događa. Počeće da ubijaju i nas advokate“, reči su kojima je advokat Branislav Tapušković možda i nesvesno pokušao da upozori svog mlađeg kolegu Dragoslava Ognjanovića pre nego što je ubijen.

Gostujući u emisiji Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“, Tapušković je veoma emotivno govorio o kolegi s kojim je prvi put sarađivao pred Tribunalom u Hagu u slučaju Slobodana Miloševića.

„Nisam sklon da pravim prijateljstva sa mnogo mlađim ljudima od sebe, ali okolnosti su bile takve da se to dogodilo. U momentu kada sam Mišu upoznao, već sam bio advokat sa tridesetpetogodišnjim stažom, a Miša je bio na početku svoje karijere, i bio je jedan od zastupnika Slobodana Miloševića zajedno sa Zdenkom Tomanovićem“, podsetio se Tapušković.

Dodao je da je Ognjanović bio prvi iz Miloševićevog tima koji je primetio značaj Tapuškovićevog angažmana pred Tribunalom, za koji su mnogi u Srbiji smatrali da je izdajnički.

Ubijeni advokat Dragoslav Ognjanović - Sputnik Srbija
Sudije: Ognjanović mora da bude poslednji ubijeni kolega

„Nismo se ja i on družili da bismo zajedno na neki način pripremali nešto šta će se događati u sudnici. Čuvao sam ja svoj integritet kao prijatelj suda, a on svoj integritet kao zastupnik Slobodana Miloševića, koji mu je pomagao, kao i Zdenko Tomanović. Naše prijateljstvo je tu započeto. Mi smo svaki slobodan trenutak koristili da se družimo razvijajući poznanstvo i prijateljstvo, koje je apsolutno nešto najdragocenije što ja u svom životu nosim“, kazao je Tapušković.

Ukazuje naš sagovornik da su advokati jedna neomiljena profesija, da je često i u literaturi omalovažavana, u našoj zemlji pogotovu. On podseća i da je posle rata mnogo advokata nastradalo zbog svojih odbrana. Navodi primer advokata Dragića Joksimovića, koji je branio Dražu Mihailovića a koji je umro u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

„Bilo je hapšenja koja su vezana za period kada je na tapetu bila neprijateljska propaganda. Tako je Slobodan Subotić, predsednik advokatske komore Srbije, bio uhapšen 1971. godine zbog letka u kome se govorilo o ugroženosti Srba u Krajini i o tome da će jednoga dana Ujedinjene nacije morati da se pozabave položajem Srba u Krajini. On je umro vrlo brzo posle izdržane kazne. To je takođe ubistvo. On to nije mogao da preživi“, rekao je Tapušković.

Podsetio je advokat i na druge slučajeve i naglasio: „Evo, sad je došlo vreme da nas streljaju“.

„Ubiti advokata, to je isto kao i ubiti sudiju i tužioca. To je direktan napad na pravosuđe. Nema procesa koji se može odvijati bez pomoći advokata. Ako ikada otkriju tog čoveka, ko će da ga brani? Braniće ga advokat i to vrlo savesno. Advokati su u situacijama, kada politika vrlo često zloupotrebljava sud, takvi advokati su, kao što je bio Miša Ognjanović, u opasnosti. On je bio jedan od hrabrijih ljudi i hvatao se u koštac baš sa tim problemom“, rekao je Tapušković.

Advokatski tim Slobodana Miloševića snimljen 2001. godine - Sputnik Srbija
Svetski mediji o ubistvu Dragoslava Ognjanovića: Likvidiran Miloševićev advokat

„Juče je tamo bilo mnogo policije, snajperi su bili negde po krovovima. Šta su oni na sahrani štitili. Ja sam jedan od onih koji vrlo respektuje policiju. U državi bez policije nema života, ali kako se neke stvari rade kod nas, o tome bismo mogli mnogo da govorimo. Kad je Miša u pitanju, da li znate kako u tim krivičnim postupcima policija ume da zloupotrebi svoja ovlašćenja? Miša je bio borac protiv toga. Ne protiv policije. Kad policija krene u zloupotrebe, onda smo nadrljali“, rekao je Tapušković.

Tapušković ne veruje da će biti pronađen ubica Miše Ognjanovića i pita se zašto tolika ubistva nisu bila signal da se nešto preduzme pre ubistva advokata.

„Policija treba da radi svoj posao. Ja sam osoba koja ceni policijski posao kad se radi u okviru ovlašćenja. Kad iskoči i kad se ta ovlašćenja prekoračuju, o tome mogu da pričam posle pedeset i dve godine. Protiv toga se Miša borio. Ovo Miša zaslužuje da se izgovori“, rekao je Tapušković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala