SAD: Rusija krši Rezoluciju UN zapošljavanjem radnika iz Severne Koreje

© AP Photo / Cliff OwenAmbasador SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli
Ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalna predstavnica SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli optužila je Moskvu da je prekršila Rezoluciju UN prema Severnoj Koreji zbog toga što je dovela nove radnike iz te zemlje u Rusiju.

„Raspolažemo proverenim informacijama da je Rusija prekršila rezoluciju jer je dovela radnike iz Severne Koreje i to nas veoma zabrinjava“, rekla je Hejlijeva.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pompeo: Severna Koreja daleko od denuklearizacije

Ona posebnu pažnju skreće na činjenicu da je pre mesec dana Rusija odbila da prizna da je Severna Koreja prekršila sankcije kada je reč o prevozu naftnih energenata i blokirala inicijativu Amerike kako bi se takve operacije obustavile.

„Dok ne vidimo konačnu denuklearizaciju Severne Koreje o ukidanju sankcija ne može biti ni reči“, dodala je.

Prethodno je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da Rusija nije kršila nikakve rezolucije UN, budući da Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izdaje dozvole za rad građanima Severne Koreje prema dogovoru koji je postignut pre usvajanja Rezolucije.

S tim u vezi se oglasio i ambasador Rusije u Severnoj Koreji Aleksandar Matsegora koji je rekao da su nove radne dozvole izdate radnicima iz Severne Koreje koji su i ranije boravili u Rusiji i radili pod starim ugovorima. 

Podsećamo, „Volstrit džurnal“ ranije je javio da je Rusija dozvolila hiljadama novih severnokorejskih radnika da uđu u zemlju i dobiju nove radne dozvole, što je potencijalno kršenje sankcija UN.

Pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, američki list je izvestio da je više od 10.000 severnokorejskih radnika registrovano u Rusiji od septembra, a da je od početka ove godine izdato 700 novih dozvola.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala