Izraelski avioni uveličaće proslavu hrvatske „Oluje“

© AP Photo / Ariel Schalit,Izraelski F-16
Izraelski F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski mediji pišu danas da će u nedelju 5. avgusta, kada se u toj zemlji obeležava 23. godine od vojno-policijske operacije „Oluja“, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, dok je više hiljada ubijeno ili se vodi kao nestalo, biti predstavljeni borbeni avioni, o čijoj se kupovini Hrvatska dogovorila sa Izraelom.

Kako navodi portal „Jutarnji“, na zagrebački aerodrom „Pleso“ danas su sletela tri izraelska aviona F-16, od kojih će dva u nedelju u sklopu „vazduhoplovnog programa proslave ’Oluje‘“ leteti iznad Knina, preneo je Tanjug.

Hrvatska i američka vojska - Sputnik Srbija
Hrvati udarna pesnica NATO-a: Najbrojnija strana vojska na granici sa Rusijom

Reč je o avionima čiju je kupovinu Hrvatska dogovorila sa Izraelom, koji će za dve godine ući u sastav Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Jutarnji ističe i da se očekuje da se tokom popodneva na Plesu pojave hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Damir Krstičević, kako bi pozdravili izraelske pilote i komandanta izraelske vazduhoplovne baze Ramala Davida, koji je takođe došao u Zagreb.

Hrvatski „Indeks“ dodaje da je Plenković „otkrio“ na konferenciji za medije da će u nedelju tokom, kako naziva taj portal „proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti“, nad Kninom leteti izraelski F-16, koje je Hrvatska nedavno kupila.

„To je trebalo da bude iznenađenje, ali nam slabo ide. Sve kažete i saznate pre nas. Da, imaćemo mimolet, izraelski F-16 leteće iznad Knina zajedno s našim avionima“, rekao je Plenković.

Ipak, portal navodi da je Plenković to najavio još na saboru HDZ-a pre dva meseca, ali da je izgleda na to „zaboravio“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala