Kome preti NATO batina: Američki admiral uzbunio albanske ekstremiste na Kosovu

© AP Photo / NATO vojnici na KiMNATO vojnici na KiM
NATO vojnici na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kad admiral Džejms Fogo kaže da Kfor ima dovoljno vojnika u slučaju nemira, u kontekstu pitanja podele Kosova on namerno formuliše izjavu tako da Alijansa ima prostor za cenkanje i pozicionira se kao ključni činilac u rešavanju kosmetskog pitanja, ocenjuju analitičari.

Nakon izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da nema podele Kosova, ali će se „korigovati granica sa centralnom Srbijom“, komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo je tokom obilaska severa Kosova rekao da je „NATO veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova“.

Vojnici tzv. Kosova ispod zastave SAD u Prištini - Sputnik Srbija
Decenija bezuspešnog projekta Kosovo: Nervozni albanski lobisti pritiskaju i Zapad

Dodao je da Kfor ima „apsolutno“ dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podele Kosova.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže za Sputnjik da je admiral Fogo dao izjavu koja je višeslojna i takva da je na prvi pogled nejasno kome je upućena.

„On je rekao nešto što je nesumnjivo činjenica — NATO je dovoljno snažan da može da izađe na kraj sa Albancima i sa Srbima. To smo, u krajnjoj liniji, videli i 1999, tako da ta izjava sama po sebi ništa ne znači. Jedina je činjenica da je data u ovom momentu, a da li je ova izjava usmerena protiv Beograda ili protiv albanskih faktora koji su protiv podele Kosova teško je reći“, smatra Anđelković, imajući u vidu reči kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da eventualna podela Kosova za njega znači rat.

Marketinški potez

Pripadnici tzv. vojske Kosova - Sputnik Srbija
Ne miriše na mir: Amerikanci ozbiljno naoružavaju Prištinu

Fogo je, navodi dalje Anđelković, namerno dao takvu izjavu kako bi NATO imao prostor za cenkanje i kako bi NATO sebe pozicionirao kao ključnog činioca u rešavanju kosovskog pitanja i ponudio i Beogradu i Prištini da se razgovara o raznim modalitetima.

„Tako da defakto ova izjava gde se ponavlja nešto što je samo po sebi razumljivo više znači isticanje NATO-a i njegove uloge kao faktora bez koga se ne može rešiti pitanje Kosova na ovaj ili na onaj način, nego što ima značaj pretnje bilo kojoj strani“, precizira Anđelković.

Formalno, to jeste jedna vrsta upozorenja, dodaje Anđelković, ali napominje da je, kad se dublje pogleda, u pitanju marketinški potez da se skrene pažnja na značaj NATO-a. 

„NATO je do sad bio eufemizam za Ameriku. Amerika je bila ta koja je bila 85 odsto NATO-a. I sad je Amerika ta, ali je druga stvar koliko je Tramp raspoložen da se angažuje kroz NATO i da daje snagu NATO-u. Teško je reći čiji stav odražava admiral Fogo, ali mislim da je to i dalje Amerika i da NATO nije u stanju da se emancipuje i da postane samostalni faktor“, konstatuje Anđelković.

KBS - Sputnik Srbija
Kakvu opasnost slute Srbi koji skidaju prištinske uniforme

Nedovoljno operativne snage Kfora

Stefan Filipović, politikolog iz Gračanice, kaže za Sputnjik da bi njemu kao Srbinu koji živi i radi na Kosovu i Metohiji bilo drago da snage Kfora na terenu jesu operativne da mogu da spreče sve nemire, ali ističe da je veoma skeptičan.

„Mislim da trenutne snage Kfora, koje su na osnovu rezolucije 1244 legitimne snage zadužene za bezbednost, nisu operativne na tom nivou i da ne mogu da spreče nasilje koje se desilo, na primer 2004“, navodi Filipović za Sputnjik.

Taj politikolog upozorava da je broja vojnika Kfora na Kosmetu iznosio i preko 40.000 u određenom trenutku, a da je sada znatno manji.

Kosovo - NATO - Sputnik Srbija
Još jedan pusti san: Priština bi da se ugura u Zapadnu vojnu alijansu

„Fogova poruka je pre svega upućena onima koji bi mogli da deluju na terenu. To su, naravno, ekstremisti na albanskoj strani koji nemaju veze sa formalnim bezbednosnim formacijama koje postoje na Kosovu i Metohiji i koje objektivno ne predstavljaju realnu opasnost jer nisu toliko opasne koliko su ove neformalne, nezvanične, ekstremističke grupe“, sugeriše Filipović.

Naravno da je ovakva poruka upućena i Beogradu i snagama bezbednosti, dodaje Filipović, ali je, kako ponavlja, pre svega dominantna upućeno ekstremističkim grupama koje mogu da imaju snagu na terenu i koje se nalaze u sivoj zoni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala