Iranski ministar: SAD nisu pouzdan partner za pregovore

© AP Photo / Gregorio BorgiaIranska zastava na okupljanju u Rimu u znak podrške protestima u Iranu
Iranska zastava na okupljanju u Rimu u znak podrške protestima u Iranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran ne vidi SAD kao pouzdanog partnera za pregovore, rekao je ministar unutrašnjih poslova Irana Abdulreza Ramani Fazli, dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp pozvao na pregovore sa Iranom.

„SAD nisu pouzdan partner. Kako možemo da verujemo toj zemlji kada se jednostrano povukla iz nuklearnog sporazuma“, rekao je Fazli, prenosi Rojters.

Elitni odred Kuds, na čijem čelu se već 15 godina nalazi general Sulejmani, udarna je pesnica spoljne politike Irana, nešto kao CIA i ruski GRU zajedno, broji oko 30.000 boraca. On se bavi obaveštajnom delatnošću i izvođenjem vojnih operacija u inostranstvu. Od 1979. godine bavio se izvođenjem diverzantskih akcija protiv neprijatelja Irana kao i širenjem spoljnopolitičkog uticaja na Bliskom istoku. - Sputnik Srbija
Rusija ne može naterati Iran da napusti Siriju

Tramp je juče poručio da je spreman da se sastane sa liderima Irana bez ikakvih preduslova, kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom sklopljenom 2015. godine.

Upitan da li bi se sastao sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, Tramp je odgovorio da će se sastati sa bilo kim, jer veruje u sastanke „pogotovo kada je rat u pitanju“, prenosi Tanjug.

„Svakako bih se sastao sa njima ako žele da se sastanu“, zaključio je Tramp.

Hamid Abutalebi, savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija, izjavio je da ako Tramp želi razgovore s Rohanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Abutalebi je rekao da bi oni koji veruju u dijalog kao metod rešavanja sporova u civilizovanim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima, prenela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala