Dodik: Muslimani bi priznali Kosovo, a zbog Srpske bi bili spremni da uzmu pušku

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/Predsednik RS Milorad Dodik na konferenciji u Beogradu
Predsednik RS Milorad Dodik na konferenciji u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rešavanje pitanja statusa Kosova ne treba odvajati od pitanja statusa Republike Srpske.
Dodik: Svi Srbi da se uključe u zaštitu srpskog naroda na Kosmetu

„Konačno rešenje formalno gledano jeste i pripada Srbiji. Ali, kao Srbin, i mi koji ovde živimo, i kao pripadnici tog naroda, smatramo da imamo legitimno pravo na jedno važno, naše istorijsko, nacionalno i narodno pitanje. Naš stav je da to pitanje ne treba odvajati od pitanja statusa Republike Srpske“, ukazao je Dodik u intervjuu za televiziju „Telegraf“.

On je ocenio da ne mogu samo za Srbe da važe različiti aršini.

„Kako je moguće da dođe neko na Kosovo i kaže: ’Bez obzira što vi smatrate da ono teritorijalno pripada Srbiji, to je druga država‘. A nama ovde u Bosni kaže: ’Ima da ćutite‘. Zato što je to neki eksperiment stranaca", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpsko nacionalno pitanje je kompleksno, ali smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da to pitanje postavi ponovo, jer je bilo potpuno izgubljeno.

„Većina Srba se pomirila sa tim da je to konačno i završeno i da će samo jednog dana verifikacija Kosova biti izvršena. Postojala je snažna, politički organizovana struktura na severu Kosova, koja je tu egzistirala, ali je ogroman pritisak Zapada doveo do urušavanja te strukture. Mislim da je Vučić to uspeo da postavi na dnevni red razgovora i da nema konačnog rešenja bez stava Srbije“, ocenio je Dodik.

Uveren je i da Vučić vodi odgovornu državnu politiku sa silnim izazovima koje dobija svakodnevno.

„Ima onih koje ja znam i koje zna javnost Srbije, koji su zagovarali podelu Kosova, i govorili: ’Da nam je samo da dobijemo Sever‘. Ima. Oni danas zagovaraju priču da to ne dolazi u obzir. To su mali ljudi, mali političari. Nisu državnici nikada ni bili, oni su bili političari. Vučić je državnik. Oni gledaju šta samo mogu loše protivniku da učine, a državnik gleda šta može dobro za 10-15 godina da ostavi za svoju zemlju. Samo takvi mogu da vode države. Tako je i ovde“, ukazao je Dodik.

Dodik: U Srpskoj odlučuje vlast Srpske, a ne Sarajevo!

On kaže da u Republici Srpskoj rade ono što mogu i da Kosovo neće moći da se prizna u okviru BiH.

„Drugi u Bosni to žele. Muslimani to žele, odmah bi priznali Kosovo. Ali kada bi pomenuli Republiku Srpsku, odmah bi bili spremni da uzmu pušku. To govori da su dvolični i cinici. Ako želite da priznate Albancima na Kosovu državu, onda priznajte i Republiku Srpsku kao državu. Onda bi možda bili principijelni. Možda bi to istorijski bilo održivo“, kaže Dodik.

On smatra i da je teško govoriti o konačnom rešenju i da ono nije u njegovim rukama.

Kaže i da su stranci sve ovo vreme ponižavali i potcenjivali srpski narod i srpsku državu i da neka vrsta satisfakcije mora da postoji, a da je za njega Republika Srpska od primarnog interesa.

„Republika Srpska u savezu sa Srbijom sa delovima koje možemo da perspektivno kontrolišemo, kao što je sever Kosova, uz jačanje snage autoriteta srpskog naroda u Crnoj Gori, koje bi trebalo da približi Srbiji Crnu Goru, to bi bio neki konačni okvir“, smatra Dodik.

Upitan na čemu temelji veru da će Srbija i Republika Srpska vek dočekati u jednoj državi, on kaže da to čini na osnovu volje ovog naroda.

„Ovaj narod za razliku od ranije, kada je lako potezao oružje zbog odbrane slobode, mora da nauči da to brani putem institucija koje treba da izgradi, i snage i volje, koje iskaže na izborima i referendumu“, ističe Dodik.

Na pitanje zašto se kandiduje za člana Predsedništva BiH, a kaže da je BiH imaginacija, odgovara da u Sarajevo ide kako bi ojačao poziciju Republike Srpske, poštovanje Ustava BiH, a ne njegovu degradaciju. 

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Graditi što veći autonomni status za Republiku Srpsku

On ističe da ova BiH može da preživi samo ako poštuje Ustav, a ne ako poštuje nametanje stranaca.

„Neće to biti lako ni jednostavno. Ne znam ni koliko ću biti uspešan u tome, ali ono što je moja autentična pozicija tamo, to će svi znati kako izgleda“, kaže Dodik i navodi da očekuje da u Predsedništvu iza njega bude zastava RS i da odatle počinje.

Govoreći o Deklaraciji o opstanku srpskog naroda kaže da je to uglavnom finalizovan dokument i treba da se formalizuje kroz odlučivanje u institucijama.

„Mi smo to u Republici Srpskoj uradili na nivou Vlade. Veoma smo razumni u tom pogledu, znajući da je fokus te priče stavljen na pregovore oko Kosova i da to na neki način odvlači svu pažnju i snagu vlasti u Srbiji. Potpuno sam uveren da ćemo u trenutku koji vlast u Beogradu proceni kao najoptimalniji, to i uraditi“, zaključuje Dodik, objavljeno je na sajtu „Telegraf.rs“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala