Dačić: Ko kaže da će Kosovo dobiti članstvo u UN?

© Sputnik / Aleksandar MilačićMinistar Ivica Dačić
Ministar Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom inicijative Vuka Jeremića koji je pokrenuo prikupljanje potpisa za sprečavanje članstva Kosova u UN, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je ko je rekao da će se to dogoditi.

„Vidim da je Jeremić krenuo u prikupljanje potpisa. Za vreme Tadića i Jeremića je više od 80 zemalja priznalo Kosovo. Čemu sad ovi potpisi? Za vreme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje, pa da vidimo ko treba i zašto da skuplja potpise“, rekao je Dačić novinarima.

Dačić kaže da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njemu može kao i svakom drugom mnogo toga da se zameri, ali ne i da ne vode računa o nacionalnim i državnim interesima.

Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija
I da damo Kosovo, nećemo se pomeriti ni korak ka EU (video)

„Priznavanje nezavisnosti i članstvo Kosova u UN nikad nisu bili na dnevnom redu“, rekao je Dačić i ponovio da Srbija želi trajno rešenje.

On je primetio da stanje u odnosima sa svetskim silama nikada nije bilo bolje, da su normalizovani odnosi sa Nemačkom, jačaju se odnosi sa Francuskom, kreće se u revitalizaciju odnosa sa SAD i jača se prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

„Ovo su sve politikanti. Pošto sam ja bio u vlasti i sa Đilasom, Tadićem i Jeremićem — situacija je mnogo drugačija i značajnija. Mislim da će Srbija na kraju uspeti da pobedi, ne na štetu drugih, ali da se nađe neko rešenje da bi se došlo do pozitivne agende za ceo region“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će se u dijalog sa Prištinom uključiti Rusija, Dačić je odgovorio da će format ostati kakav jeste i da neće biti njegovog širenja.

„Ne postoje takvi planovi“, rekao je Dačić i ukazao da ne postoji potreba da se SAD uključe u pregovore jer one podržavaju dijalog koji vodi EU.

Rusija je iznela stav da će se uključiti u proces dijaloga ako to neko bude zahtevao, podseća Dačić.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala