Kolinda o rezultatima susreta sa Putinom: Rešili smo dosta toga

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na sastanku u Kremlju
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na sastanku u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da u poređenju sa prošlogodišnjim susretom, kada je bila u poseti Sočiju, ovogodišnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na marginama Mundijala, bio daleko produktivniji, kao i da je zaključeno da su Zagreb i Moskva rešili nekoliko problema koji su ranije postojali.

Kako je objasnila u intervjuu za HRT, taj napredak učinjen je pre svega kada je reč o ulozi „Sberbanke“ u postupku sanacije „Agrokora“, zatim povodom zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu, kao i po nekim drugim pitanjima. 

„Zaključili smo da smo postigli dobar napredak, da je to solidna osnova da krenemo dalje“, istakla je.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na četvrtfinalnoj utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu između Hrvatske i Rusije - Sputnik Srbija
Kolinda progovorila ruski: Evo šta je poručila Rusima

„A kada je reč o Hrvatskoj, potrebno je da napravimo najbolje što je moguće za našu privredu, koja trpi određenu štetu zbog situacije sa sankcijama, kao i da pronađemo alternativne načine za one proizvode koji se mogu izvoziti na evropsko tržište izvan režima sankcija“, istakla je.

Pored toga, ukazala je, potrebno je i „Agrokoru“, kao firmi kojom će očigledno jednim delom upravljati Rusi preko „Sberbanke“ i banke „VTB“, osigurati odgovarajuću poziciju i na ruskom tržištu. 

„Predstavnici ’Sberbanke‘, me uveravaju od samog početka da su njihove namere najbolje. Naravno, njima je cilj da povrate novac koji su uložili u ’Agrokor‘. Ali i mimo toga, oni žele da ’Agrokor’ bude jedna od najuspešnijih evropskih kompanija, da se posebno vodi računa o svim ostalim dobavljačima, o svim firmama. Meni je to, i kad je reč o Slavoniji i onim firmama koje su vezane uz Slavoniju, neizmerno bitno“, ukazala je.

Govoreći o regionu, Kolinda Grabar Kitarović je navela i da je bitno osigurati podršku Ruske Federacije kada je reč o podršci celovitosti Bosne i Hercegovine, kao i njenom suvereniteta i evropskom putu.

Osvrnula se i na moguću posetu ruskog predsednika Hrvatskoj, rekavši da njegov dolazak uopšte nije doveden u pitanje, te da će poseta uslediti onog trenutka kada se obe strane dogovore o agendi i programu susreta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala