Sa dna Barencovog mora podignut američki tenk „Šerman“

© Foto : Russian Defence MinistryMornari Severne flote Rusije izvlače na površinu sa dna Barencovog mora američki tenk "Šerman"
Mornari Severne flote Rusije izvlače na površinu sa dna Barencovog mora američki tenk Šerman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalisti Severne flote Rusije podigli su sa dna Barencovog mora i dostavili u Severomorsk tenk „Šerman“ iz Drugog svetskog rata, saopštio je novinarima načelnik pres-službe Severne flote, kapetan prve klase Vadim Serga.

Ovaj istorijski eksponat podignut je sa dubine od 56 metara.

„Specijalisti odeljenja za potragu i spasavanje Severne flote podigli su sa dna Barencovog mora šesti po redu tenk ’Šerman‘. Posada Severnomorske flote podigla je ukupno sedam istorijskih primeraka oklopnih vozila“, navodi se u saopštenju komandanta Severne flote admirala Nikolaja Jevmenova.

© Sputnik / Bogdan Khmelnitsky / Uđi u bazu fotografijaAmerički tenk „Šerman“ koji su mornari Severne flote Rusije izvukli na površinu sa dna Barencovog mora u luci Murmansk.
Američki tenk „Šerman“ koji su mornari Severne flote Rusije izvukli na površinu sa dna Barencovog mora u luci Murmansk. - Sputnik Srbija
Američki tenk „Šerman“ koji su mornari Severne flote Rusije izvukli na površinu sa dna Barencovog mora u luci Murmansk.

Komandant je podsetio da je 19. jula u Severomorsk dostavljen još jedan jedinstveni eksponat — američki srednji tenk „M3 Li“, koji se trenutno restaurira u specijalnom remontnom bataljonu.

Američka Vlada je od 1942. godine isporučivala u SSSR tenkove „Šerman“. U martu 1945. godine američki teretni brod „Tomas Donaldson“ torpedovala je nemačka podmornica na ulazu u Kolski zaliv. Vazduhoplovna i oklopna tehnika koja se nalazila na brodu namenjena Sovjetskoj armiji, potonula je na dno mora zajedno sa teretnim brodom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala