Brnabićeva: Srbija konačno ima sagovornike u administraciji SAD

© Tanjug / RADE PRELICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija u američkoj administraciji konačno ima sagovornike koji su spremni da saslušaju njene stavove, rekla je večeras premijerka Ana Brnabić i izrazila zadovoljstvo rezultatima svoje trodnevne posete SAD, uz veliki broj sastanaka, čija je jedna od tema, ističe, bio odnos Beograda i Prištine.
Džon Bolton i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić se sreo s Džonom Boltonom

„Naravno, na svim sastancima je odnos Beograda i Prištine bila jedna od tema. Kako ne bi, kada je to najveće otvoreno pitanje i najveći izvor nerazumevanje između SAD i Srbije“, rekla je Brnabićeva za Tanjug, odgovarajući na pitanje da li je sa američkim predstavnicima razgovarala o rešavanju pitanja KiM i da li SAD podržavaju kompromisno rešenje ili insistiraju da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

Jedan od ciljeva njene posete je, kaže, bio je da svim sferama američkog društva, a pre svega političkim, proba da objasni šta je to što je Srbija sve uradila u poslednjim godinama i kako se to odražava na regionalnu stabilnost, kao i to da Srbija danas jeste i stabilan i predvidiv i hrabar partner u odnosu na koji bi SAD „možda mogle malo da promene stav“.

„Ono što je meni bilo drago da vidim, to je da je ova administracija spremna da sasluša i Beograd. Imaćemo i u septembru neke od zvaničnika koji će doći iz SAD u posetu regionu i Srbiji. Drago mi je da konačno imamo sagovornike koji su spremni da slušaju“, kaže Brnabićeva.

Prenoseći utiske, navela je i da je sastanak sa ministrom finansija Stivenom Mnučinom bio odličan, sa konkretnim temama. 

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Resetovati odnose sa SAD, uskoro spomenik Vilsonu

„Nastavićemo da radimo zajedno. Najdraže mi je to što moj tim ima sada jako dobru, direktnu komunikaciju sa njegovim najbližim saradnicima, tako da je taj sastanak bio samo šlag na torti, a oni nastavljaju rad“, kaže Brnabićeva. 

Jutros je, kako navodi, imala radni doručak sa poslovnim savetom za međunarodne odnose SAD i dodaje da je imala odlične sastanke sa organizacijama civilnog društva u SAD, i onima koje su aktivne u Srbiji i onima koje nisu aktivne u Srbiji. 

„Nadam se da sam uspela da iskoristim priliku da predstavim Srbiju svim sferama američkog društva“, kaže Brnabićeva. 

Brnabićeva je rekla da je njena poseta SAD bila odlična, ali jako naporna i da joj se čini da je u SAD mnogo duže nego samo tri dana, koliko je trajala poseta. 

„Jedna lična opservacija, jedva čekam da večeras krenem kući. Odlična poseta, dali smo sve od sebe, ne samo ja, nego ceo moj tim. Ja im zahvaljujem na tome“, rekla je premijerka. 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala