Makedonija započela pretpristupne pregovore sa NATO-om

CC0 / Pixabay / Spomenik Goce Delčeva u Skoplju, Makedonija
Spomenik Goce Delčeva u Skoplju, Makedonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonija je pokrenula pretpristupne pregovore sa NATO-om, nakon što je zvanično primila poziv za pregovore o članstvu na samitu Alijanse u Briselu 12. jula.

Delegacija NATO-a na čelu sa direktorom za evropska i globalna pitanja Džejmsom Mekejom posetila je Makedoniju kako bi razgovarali o političkim, bezbednosnim, odbrambenim, finansijskim i zakonskim pitanjima u vezi sa pregovorima o članstvu sa institucijama koje su u taj proces uključene, prenosi MIA.

Na današnjoj konferenciji za novinare sa nacionalnim koordinatorom NATO-a za Makedoniju Stevom Pendarovskim, Mekej je rekao da očekuje da će Makedonija postati 30. članica NATO-a za otprilike 18 meseci, nakon završetka međunarodnih procedura u toj državi i nakon ratifikacije od strane svih zemalja članica Alijanse.

Mekodonci na ulicama u Skoplju - Sputnik Srbija
Neustavni trik Zaeva: Jedan referendum, a tri pitanja

Pregovori sa makedonskim predstavnicima odnosiće se na niz aktuelnih reformi, kao i na one koje će biti rešavane u okviru procesa pridruživanja Alijansi, navodi agencija.

„Vaša država je uključena u plan Akcije o članstvu i partnerstvu sa NATO-om godinama i dobro je pripremljena za ovaj posao“, kazao je Mekej.

Pendarovski je kazao da poseta delegacije NATO-a koja je bila sastavljena odmah nakon samita u Briselu, pokreće pretpristupne pregovore.

„Oni nameravaju da ispune svoje obaveze, ali moramo i mi da odradimo naš deo posla“, dodao je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, delegacija neće razgovarati o političkim pitanjima, konkretno o sporazumu sa Grčkom oko imena Makedonije, ali da će biti govora o aspektima uobičajenim za pretpristupne pregovore poput vojnotehničkih tema i zakonskih i finansijskih implikacija budućeg članstva u Alijansi.

„Glavni politički zadatak vlade, sporazum oko imena, ostaje preduslov za naše punopravno članstvo“, istakao je Pendarovski.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala