Rusija jača zapadnu granicu sa 70 vojnih jedinica

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaDan zaštitnika otadžbine u ruskim gradovima
Dan zaštitnika otadžbine u ruskim gradovima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 70 jedinica formirano je od 2016. godine u Zapadnom vojnom okrugu, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.
Baltik mapa - Sputnik Srbija
Kad bi zapad ponudio Rusiji Baltik, odgovor bi ih iznenadio (video)

„Situacija na zapadnom strateškom pravcu zahteva od nas stalno usavršavanje borbenog sastava snaga i njihovih kasarni. U tu svrhu, više od 70 vojnih jedinica je formirano od 2016. godine, uključujući dve divizije i tri brigade“, rekao je Šojgu.

Kako je on naveo, za njihovo raspoređivanje se pravi potrebna infrastruktura, do kraja godine se planira uvođenje više od 350 objekata u eksploataciju.

„U vojnom okrugu je isporučeno oko 5000 novog i modernizovanog naoružanja i vojne tehnike, što je omogućilo da se poveća modernizacija savremenim naoružanjem sa 39 na 54 odsto“, rekao je on.

Ministar je izrazio nadu da će održani samit Rusija-SAD dati impuls jačoj vojnoj saradnji sa Vašingtonom i zemljama NATO-a.

„Nastavlja se jačanje NATO kontingenta van regionalnih država u Istočnoj Evropi. Od 2014. godine njihov broj se povećao sa 2 na 15 hiljada vojnika“, saopštio je Šojgu i dodao da se povećava broj vojnih vežbi. Od početka godine bilo je izvedeno više od 100 vojnih vežbi u kojima je učestvovalo do 80 hiljada ljudi.

On je naveo da je uz pomoć SAD u Evropi otvoreno 5 centara za sajber-operacije — u Finskoj, Estoniji, Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

„Uvlačenje u strukturu NATO-a Finske i Švedske izaziva zabrinutost“, rekao je on.

„Takvi koraci zapadnih kolega vode ka uništenju postojećeg sistema bezbednosti u svetu, stvaraju još više nepoverenja, terajući nas da preduzmemo recipročne mere“, zaključio je Šojgu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala