Vlada Crne Gore: Ocene Irineja paušalne, zlonamerne, neutemeljene

© Flickr / PROFrancisco AntunesPodgorica, Crna Gora
Podgorica, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stavovi srpskog patrijarha Irineja o tome da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme „osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba Nezavisne Države Hrvatske“, „govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni“, saopštila je danas Vlada Crne Gore.
Svečani doček srpskog patrijarha u Podgorici - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej o položaju SPC u Crnog Gori: Kao u vreme Osmanlija

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom „Danu“ da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

U reagovanju na te ocene, vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora prepoznata daleko izvan svojih granica kao „demokratska i građanska država koja s ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva“.

„Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim da budu dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala