Beč poručuje Beogradu: Veza sa Rusijom ne mora da trpi zbog puta u EU

© AFP 2023 / JOE KLAMARZastava Austrije
Zastava Austrije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nema razloga da Beograd i Priština ne okrenu novu stranicu u odnosima kad su to mogli da urade vekovni neprijatelji Francuska i Nemačka i mnogi drugi, i u potpunosti podržavamo napore visoke predstavnice Federike Mogerini da pomogne u traženju rešenja, izjavila je ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl.

„Što se tiče sadržaja sporazuma, na veštinama diplomata i dalekovidosti lidera je da rade na mudrom i fer, kompromisnom rešenju“, rekla je Knajslova za Novosti.

Evropska unija stalno naglašava važnost dijaloga Beograda i Prištine, zemlje EU su više nego oprezne u pogledu uvoza otvorenih pitanja od novih članica i odlučne su da u budućnosti ne dođe do takve situacije, kaže Knajslova.

„Na stolu je potraga za sveobuhvatnom normalizacijom odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma. To je ključno za evropske puteve Srbije i Kosova i biće kamen-temeljac za održivu regionalnu stabilnost“, navodi austrijska ministarka.

EU Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija
Sledi decenija puzanja do EU — ima li Srbija plan B

Upitana da li Srbija može da zadrži dobre odnose sa Rusijom i da napreduje ka EU, Knajslova kaže da je Srbija istakla da je njen jasan strateški prioritet pridruživanje EU.

„Unija je najvažniji ekonomski partner Srbije. Međutim, pridruživanje evropskoj porodici ne znači da moraju da trpe veze između Srbije i Rusije. Beograd sigurno može da pronađe pragmatičan pristup održavanju dobrih odnosa sa Moskvom. Kad se postaje član EU, onda to podrazumeva postepeno produbljivanje odnosa, uključujući i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao što je nedavno izraženo u deklaraciji samita EU — Zapadni Balkan“, rekla je Knajslova.

Ona navodi da je po pitanju migrantske krize Austrija uspostavila odličnu saradnju sa Srbijom i da cene napore Srbije.

„Istovremeno, očekujemo od Srbije da blisko uskladi svoju migracionu i viznu politiku sa EU kako bi se izbegao jaz u našem sveobuhvatnom pristupu“, rekla je šefica austrijske diplomatije.

Upitana da li će Srbija na svojoj teritoriji morati da otvara prihvatne centre za migrante, Knajslova kaže da je ideja regionalnih centara za prihvat potvrđena na nedavnom samitu EU, a da je cilj uklanjanje podsticaja od opasnih putovanja.

„Podrazumeva se da će osnivanje takvih centara biti jedino moguće u bliskoj saradnji sa zemljama kojih se to tiče. Prvo moramo da razradimo mnogobrojne praktične i pravne detalje, tako da su spekulacije o tome ’gde‘ i ’kako‘ definitivno preuranjene", rekla je austrijska ministarka.

Po pitanju pridruživanja Srbije EU do 2025. godine, Knajslova kaže da Srbija napreduje dobro, ali da su ostale da se urade važne stvari.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala