Grčki ministar spoljnih poslova: Rešićemo to sa Rusijom prijateljski

© Sputnik / Evgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaNikos Kocijas
Nikos Kocijas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vreme kada je Grčka diplomatija „zatvarala oči“ je prošlo, a protiv svakoga ko ne poštuje nacionalni suverenitet i narušava ga biće preduzete mere, poručio je danas Istoku i Zapadu ministar spoljnih poslova te zemlje Nikos Kocijas.

„Grčka je odlučila da pošalje poruku Istoku i Zapadu, svim našim prijateljima i onima koji to nisu, da će prema svakome ko narušava principe nacionalnog suvereniteta i poštovanja prema nama, biti pokrenute mere. Vreme u kojem je (grčka) diplomatija zatvarala oči je prošlo“, rekao je Kocijas u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA.

Upitan da prokomentariše napetosti koje su prisutne u poslednje vreme između Grčke i Rusije, kao i o mogućnosti otkazivanja posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Atini, Kocijas je kazao da nije zabrinut i izrazio nadu da će svi problemi biti rešeni prijateljski.

Atina - Sputnik Srbija
Grčka ruske diplomate proteruje pod spoljnim uticajem

„Sergej Lavrov, kojeg smatram jednim od najboljih diplomata na međunarodnoj sceni i sa kojim imam prijateljski odnos, zatražio je od mene da ga pozovem u posetu. Da dođe u Grčku i pripremi se za putovanje premijera (Grčke) Aleksisa Ciprasa u Moskvu gde su ga oni pozvali, što sam i učinio“, kazao je Kocijas.

Prema njegovim rečima, ukoliko Lavrov želi da dođe, biće dobrodošao.

„Ako smatra da treba da stane na stranu onih koje smo proterali ili sa onima kojima nije dozvoljeno da uđu, to je njegovo pravo“, rekao je Kocijas.

Odnosi Atine i Moskve su se pogoršali u poslednje vreme nakon odluke grčke vlade 11. jula da protera dvojicu ruskih diplomata i zabrani dolazak još dvojice.

Grčka je, kako su tamošnji mediji izvestili, optužila te diplomate za mešanje u unutrašnje poslove i podrivanje nacionalne bezbednosti Grčke. Rusija je nakon toga najavila kontramere, a ubrzo je i planirana poseta Lavrova odložena.

„Pokušao sam, kao što znate, a naglašeno je i u obaveštenju, da ne treba povezivati ove loše slučajeve sa zvaničnom Rusijom“, kazao je Kocijas.

Kirjakos Micotakis - Sputnik Srbija
Micotakis: Grčki narod će suditi Ciprasu zbog Makedonije

Naglasio je da je pitanje za Rusiju „da li ona želi da se identifikuje sa njima ili ne“.

Osvrnuvši se i na sporazum koji je Atina sklopila sa Skopljem o imenu Makedonije, Kocijas je rekao da su uslovi bili pogodni za sporazum.

„Oni tvrde da smo požurili. Uslovi su bili zreli. Kada su uslovi zreli, to znači da morate da nastavite sa onim što možete da učinite“, kazao je Kocijas.

„Mogli smo da sklopimo bolji sporazum da nije bilo druge strane. Ne bismo je nazvali Severna Makedonija, nego Severna Aljaska“, rekao je Kocijas upitan da li je to bio najbolji mogući sporazum sa Skopljem ili je Grčka možda mogla da postigne bolji.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala