Ministri finansija G20: Šta su glavni rizici za svetsku ekonomiju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMoskovska berza
Moskovska berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Finansijska „dvadesetorka“ smatra da su osnovni kratkoročni i srednjoročni rizici svetske ekonomije u ovom trenutku porast finansijske ranjivosti, rast napetosti u trgovini i geopolitici, kao i neravnopravnost i slabi strukturni rast, navodi se u saopštenju s kraja sastanka ministara finansija i šefova centralnih banaka G20 u Buenos Ajresu.
Pogled na Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Kremlj: G20 je najrelevantniji format za Rusiju

Svetska ekonomija nastavlja da raste, ali zemlje u razvoju i dalje se bore sa kolebanjem tržišta i otokom kapitala, konstatovali su ministri finansija i šefovi centralnih banaka „dvadesetorke“. U isto vreme, globalni ekonomski rast ostaje stabilan, a nivo nezaposlenosti je trenutno najniži za poslednjih deset godina, navodi se u dokumentu. Ipak, u poslednje vreme rast je bio manje sinhron, navode ministri i finansijski regulatori.

„Kratkoročni i srednjoročni rizici rastu, među njima su porast finansijske ranjivosti, rast napetosti u trgovini i na geopolitičkom planu, globalna neravnoteža, neravnopravnost i slabi strukturni rast, između ostalog u nekim razvijenim ekonomijama“, navodi se u dokumentu.

Strane nameravaju da „nastave da prate rizike“, pokušavajući da ih oslabe i „preduzimajući akcije ako se ti rizici materijalizuju“. Mnoge zemlje u razvoju su sada bolje pripremljene za promenu spoljnih uslova, ali se još uvek suočavaju sa otokom kapitala i kolebanjem na tržištu, navodi se u dokumentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala