Butina je žrtva Trampovih pokušaja normalizacije odnosa sa Rusijom

© AP PhotoMarija Butina
Marija Butina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo pravde SAD optužilo je dvadesetdevetogodišnju državljanku Rusije Mariju Butinu da se na američkoj teritoriji nalazi kao strani agent. Njen advokat, naprotiv, tvrdi da Marija ima studentsku vizu. Politički analitičar Džordž Samueli objašnjava da je sticajem brojnih okolnosti danas „opasno biti Rus“.

Sagovornik Sputnjika i autor knjige „Bombe za mir: Humanitarni rat NATO-a u Jugoslaviji“ Džordž Samueli objašnjava da je Butina prilično poznata ličnost, jer se još dok je živela u Rusiji borila za pravo na posedovanje, nošenje i čuvanje oružja za samoodbranu. Ona je potom prešla u SAD da živi i dok je pohađala magistarske studije povezala se sa Nacionalnim udruženjem vlasnika oružja. Verovatno se u okviru ovog udruženja upoznala sa mnogim konzervativno orijentisanim Amerikancima. Samueli smatra da je Butina iskreno i tvrdo verovala u ono što propagira Asocijacija.

Ruska aktivistkinja Marija Butina uhapšena u Vašingtonu za špijunažu - Sputnik Srbija
Butina pred američkim sudom izjavila da nije kriva

„Sada je veoma opasno biti Rus. Može se proglasiti krivičnim delom čak i kada ruski državljanin u restoranu jede za stolom sa važnim ljudima. Ministarstvo pravde SAD, odnosno njegovi službenici imaju pravo da vas privedu, čak i bez mogućnosti da budete pušteni uz kauciju, kao da ste nekakav narko-baron. Optužbe na račun Butine su prilično apsurdne i čini se da sve ovo dokazuje koliko je opasno danas biti Rus u SAD“, kaže Samueli.

Postoje određene tvrdnje da je Butina pokušavala da „ostvari kontakte sa američkim političarima u cilju uspostavljanja tajnih kanala kako bi postala članica određenih političkih grupa unutar SAD. Iz pravne perspektive, u čemu se zapravo sastoji krivično delo koje je ona navodno počinila?

— Pod opis koji ste pomenuli može da potpadne mnogo toga, ali ništa od toga nije krivično delo. Možete da se srećete s ljudima, da planirate bilo šta, možete da radite za određene ljude, da im pišete govore, ali ništa od toga nije zločin. Jedino za šta nju optužuju jeste to što ona nije registrovana kao „strani agent“, što je lakši prestup.

Ako bi se zloupotreba službenog položaja smatrala zločinom, onda bi u zatvoru sedelo pola Vašingtona. U američkoj prestonici se nalazi mnogo različitih lobista i agenata. Praktično svaka država sveta na neki način preko svoje vlade vrši uticaj na Vašington. Ako biste hteli sve to da zabranite i prekinete, svi zatvori bi se veoma brzo prepunili.

Čovek za kopjuterom u serverskoj sobi - Sputnik Srbija
Rusija je ratni sajber-džin — prevazići razlike u odnosima sa SAD

A povrh svega, govori se da je ona samo pokušala da organizuje te susrete, ali da do njih nije došlo. Susreta sa Trampom nije bilo. Sve je to samo deo kampanje Ministarstva pravde SAD.

Sve što je ukazano u optužnici zapravo govori o tome da se radi o ambicioznoj devojci koja pokušava da napravi čvrste i bliske veze i karijeru sa desno orijentisanom Republikanskom partijom. Pitanje je zašto se tako rigorozne mere primenjuju protiv nje, jer je zločin koji je navodno počinila smešno ništavan.

Šta će reći sud?

— Butina ima advokata Roberta Driskola, koji je prilično poznat u Vašingtonu. On se bavi republikanskom politikom već niz godina. Mislim da će on kao iskusni i uticajni advokat pokušati da napravi nagodbu sa tužilaštvom. Verovatno će, čim budu shvatili da ne mogu da „iscede“ nikakve željene informacije, raditi na tome da naprave sa njom nagodbu ukoliko Butina bude voljna da prizna krivicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala