Američko Ministarstvo pravde: Butina bila u kontaktu sa ruskim obaveštajcima

© Maria Butina's FacebookRuska studentkinja Marija Butina uhapšena zbog optužbi da se nije registrovala kao strani agent
Ruska studentkinja Marija Butina uhapšena zbog optužbi da se nije registrovala kao strani agent - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je da ruska Ambasada preduzima sve moguće korake za rešavanje problema ruske aktivistkinje Marije Butine koja je uhapšena u SAD.
Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
U Vašingtonu uhapšena Ruskinja pod sumnjom da je špijun

Američki advokat za Okrug Kolumbija u sredu je podneo okružnom sudu memorandum kojim se podržava pretpretresni pritvor državljanke Rusije Marije Butine kako bi ona ostala pritvorena, jer postoji „krajnji rizik od njenog bekstva“.

„Budući da je Butina otkrivena kao nelegalni agent Rusije, postoji veliki rizik da će se žaliti onima u toj Vladi sa kojima je bila u konspiraciji da joj pomognu da pobegne iz Sjedinjenih Američkih Država. Sve u svemu, sud bi trebalo da odobri predlog Vlade da zadrži Butinu do suđenja“, navodi se u memorandumu.

U sudskom dokumentu se ističe da bi optužbe protiv Butine mogle dovesti do 15 godina zatvora.

Ministarstvo pravde saopštilo je da je Butina navodno bila u kontaktu sa ruskim obaveštajnim operativcima i da je imala kontakt informacije nekoliko zvaničnika ruskog FSB.

Državljanka Rusije Marija Butina - Sputnik Srbija
Zaharova o hapšenju ruske državljanke u SAD: FBI izvršava politički nalog

Kako se navodi u podnesku suda, Ministarstvo pravde navodi da je ruska aktivistkinja razmenjivala poruke sa bogatim ruskim biznismenima kako bi razgovarala o budžetu za njen put u Sjedinjene Američke Države. 

Veruje se da je Marija Butina dugogodišnji zastupnik prava oružja u Rusiji i odnedavno diplomac američkog Univerziteta u Vašingtonu gde je studirala međunarodne odnose, sarađivala sa Američkom nacionalnom asocijacijom za oružje (NRA).

Američka Vlada je u ponedeljak saopštila da je Marija Butina optužena za zaveru da radi kao strani agent za Rusiju. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala