Putin i Tramp podržali očuvanje Sporazuma o smanjenju strateškog oružja

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp založili su se na sastanku u Helsinkiju za očuvanje sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START) i likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov za televiziju „Rusija 1“.
Sastanak ruskog perdsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Putin o samitu sa Trampom: Mnogo toga se promenilo „nabolje“

„Predsednici su razgovarali o budućnosti sporazuma START i šta treba uraditi sa sporazumom o likvidaciji raketa. Obojica su podržali očuvanje ova dva dokumenta u principu“, rekao je diplomata.

„Bio sam prijatno iznenađen kada je američki predsednik iznenada izgovorio reč ’neproliferacija‘, da je neophodno raditi zajedno“, istakao je Antonov.

„To je bio vrlo intenzivan i ozbiljan razgovor između dva predsednika, veoma važan sastanak za rusko-američke odnose, za međunarodnu i globalnu bezbednost… Postignuti su važni usmeni dogovori“, rekao je ruski ambasador.

On je naveo da je prisustvovao delu pregovora.

U Predsedničkoj palati u Helsinkiju 16. jula je održan prvi sastanak Putina i Trampa u punom formatu. Lideri su oči u oči razgovarali nešto više od dva sata, nakon čega su im se za radnim doručkom pridružili i članovi delegacija. Predsednici su razmatrali pitanja bilateralnih i međunarodnih odnosa. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala