Ruski patrijarh predvodi litiju povodom 100 godina od smrti Romanovih

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaLitija povodom 100 godina od smrti carske porodice Romanov
Litija povodom 100 godina od smrti carske porodice Romanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril predvodio je litiju u Jekaterinburgu povodom sto godina od smrti ruske carske porodice Romanov.

Litija je krenula od trga gde se nalazi Crkva na krvi, koja je izgrađena na mestu gde je ubijena carska porodica Romanovih, i išla je do Ganinske jame, gde su tela bačena.

Litija je završena ispred spomenika Caru Nikolaju II Romanovu - Sputnik Srbija
Vek od smrti Romanovih: Ni Srba ne bi bilo bez cara Nikolaja Drugog (video, foto)

U litiji je učestvovalo više hiljada ljudi, a bilo je i onih koji su doputovali iz najudaljenijih delova Rusije, ali i iz Ukrajine, Belorusije, Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke i drugih zemalja.

Prethodno je patrijarh održao liturgiju pred Crkvom na krvi zajedno sa mitropolitom kijevskim Onufrijem i mitropolitom moldavskim Vladimirom.

Istovremeno, i Srpska pravoslavna crkva, zajedno sa Podvorjem ruske crkve u Beogradu, obeležava stogodišnjicu smrti ruske carske porodice Romanov.

U prepunoj ruskoj crkvi na Tašmajdanu patrijarh Irinej služi svetu arhijerejsku liturgiju, odakle će posle toga krenuti litija do spomenika caru Nikolaju Drugom u ulici Kralja Milana, gde će biti održan moleban.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala