Mančang: Za Peking je Kosovo Srbija i tako će i biti

© Sputnik / Aleksandar MilačićLi Mančang: Srbija je kičma u ovom regionu
Li  Mančang: Srbija je kičma u ovom regionu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je izjavio da je Kosovo za Peking Srbija i da će tako i ostati, najavio je da će njegova zemlja učestvovati na tenderu za RTB Bor, u skladu sa zakonima Srbije, kao i da će doći do novih ulaganja u fabriku automobilskih delova.

Mančang je u intervjuu za „Srpski Telegraf“ rekao da će predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping, održati sastanak u Kini, na skupu koji je javnosti poznat kao „letnji Davos“.

„Predsednik Srbije dolazi na lični poziv predsednika Kine. Predsednik Vučić je bio u Kini dok je obavljao funkciju premijera. Kao i tada, i sada je dobrodošao, što je predsednik Đinping napisao u pismu Vučiću. Predsednik Srbije će imati niz važnih bilateralnih razgovora. Siguran sam da će to biti uspešna poseta, kao što je bilo uvek dosad“, rekao je kineski diplomata.

Kineski zmaj i zastava Srbije - Sputnik Srbija
Čudo sa Istoka: U Srbiju stižu kineski „jednorozi“

Odnose naših dveju zemalja Mančang opisuje kao „zlatno doba“ Pekinga i Beograda. Dosad, kaže, nije bilo tako.

Opisujući kako je do toga došlo, Mančang objašnjava da između Pekinga i Beograda postoji tradicionalna, stabilna prijateljska saradnja.

„Kroz istoriju Kina se nikada nije našla na strani koja je bila protiv Srbije, njenih interesa i naroda. Bili smo uz Srbiju u najtežim vremenima, kada su bile sankcije, bombardovanje…“, naveo je on.

Što se tiče srpskog naroda, kineski diplomata kaže da je situacija ista, odnosno da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

„Nikada nikome nije dozvoljavala da se na tlu Srbije učini nesto protiv kineskih interesa. Nikad nikom! Dva naroda se vole, a dve vlade vode prijateljsku politiku“, rekao je Mančang.

Najavljujući veliku kinesku investiciju u Srbiji, o kojoj je govorio i predsednik Vučić, ali nije otkrivao detalje, Mančang kaže da je skoro 80 odsto priprema za taj projekat urađeno.

„U početku je ta investicija trebalo da bude 400 miliona dolara, a sada je verovatno to duplo više. U toku su razgovori, uskoro će srpska delegacija ići u Kinu“, rekao je Mančang, ne želeći da otkriva detalje.

Rekao je samo da je reč o proizvodnji automobilskih delova.

Upitan šta se dešava sa RTB Borom, Mančang kaže da kineska kompanija ima interesa za saradnju sa tim kombinatom, kao što, kako je rekao, ima interes za saradnju i u drugom oblastima, poput infrastrukture.

„Što se Bora tiče, mi poštujemo zakon Srbije. Na osnovu toga, kineska kompanija će ravnopravno učestvovati na tenderu kada on bude objavljen“, rekao je kineski ambasador.

Govoreći o Kosovu, Mančang je ponovio da je kineski stav svima poznat.

„Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti ne priznaje Kosovo. To znači da mi smatramo da je ono Srbija. Pitanje Kosova treba rešavati na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti i u skladu sa međunarodnim dokumentima. Podržavamo razgovore Beograda i Prištine kako bi se taj problem rešio“, rekao je Mančang.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala