Advokat uhapšene Ruskinje: Butina nije ruski agent

© REUTERS / Leah MillisAmeričko Ministarstvo pravde u Vašingtonu
Američko Ministarstvo pravde u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat uhapšene Ruskinje Marije Butine, Robert Driskol, saopštio je da državljanka Rusije Marija Butina, koja je u SAD uhapšena zbog sumnje za špijunažu, nije agent Rusije i više puta je predlagala Ministarstvu pravde da odgovori na njegova pitanja u vezi sa tim.

„Marija Butina nije agent Ruske Federacije. Ona je državljanka Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama sa studentskom vizom, a nedavno je diplomirala na američkom univerzitetu u Vašingtonu i dobila diplomu magistra u oblasti međunarodnih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Zastava Ruske Federacije na ruskoj ambasadi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
U Vašingtonu uhapšena Ruskinja pod sumnjom da je špijun

Ona je pre nekoliko meseci u Senatu davala izjavu zbog sumnji u vezi sa njenim kontaktima, dodao je advokat.

„Pre nekoliko meseci ona je dobrovoljno i privatno osam sati davala izjavu specijalnom odboru za obaveštajne poslove oba doma američkog Senata i predstavila hiljade dokumenata. Ona bi svedočila i dala dokumente i saveznim organima policije da su tražili“, istakao je advokat.

Rusija će zaštiti Mariju Butinu, ako se potvrdi njeno rusko državljanstvo, a SAD su dužne da informišu Moskvu o hapšenju državljanke Rusije, izjavio je predsednik odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Ako se potvrdi njeno rusko državljanstvo, Rusija će zaštititi Butinu“, rekao je Kosačov.

Senator je naglasio da su Amerikanci dužni da zvanično obaveste rusku stranu o hapšenju i zasad nije jasno da li je to učinjeno. „Ako nije, već ovo je još jedno američko kršenje njihovih međunarodnih obaveza“, rekao je Kosačov.

Ruskinja Marija Butina, koja živi u Vašingtonu, uhapšena je i optužena za zaveru s ciljem da deluje kao agent ruske vlade dok je razvijala odnose sa američkim građanima i infiltrirala se u političke grupe, saopštilo je danas Ministarstvo pravde SAD.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala