Vučić: Ne hajem za izjave Albanaca sa juga, brine me nešto drugo

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne haje mnogo za izjave Albanaca sa juga Srbije, ali da ga brine druga stvar, a to je opsesija Prištine severom Kosova.

Vučić je, upitan da prokomentariše zahtev Albanaca s juga Srbije za istim pravima kao Srbi na KiM i zahtev da budu uključeni u Briselski dijalog, kazao da često dolaze razne izjave i da ne haje za njih.

„Brine me činjenica da kada se nešto dogovorimo u Briselu…a izašao sam sa prošle runde radostan, jer kod nas nemate vremena od događaja da analizirate šta se dogodilo… i rekao da je dobro da razgovaramo, jer mislim da smo time zaštitili bezbednost našeg naroda na severu. Moj uslov na razgovor je bio nedvosmislen i rekao sam Albancima i Evropljanima da je uslov Srbije da nema napada na Srbe, nema pokušaja zauzimanja teritorija na severu, hapšenja kako kome padne na pamet“, rakao je on.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Dodik i Vučić razgovarali o Oriću: Pretnje ojačavaju uverenje da RS mora da se brani

Vučić je ukazao da su Albanci u jednom danu uhapsili petoricu Srba, najviđenije Srbe iz Pomoravlja, koji drže srpsku zajednicu od Ropotova, do Raniluga i Novog Brda.

„To su najbolji ljudi. Taj dan se nisam pojavljivao, plašio sam se da moja reakcija ne bude preoštra i da ne ode u nekom drugom smeru. Poručio sam da ako ne budu pušteni do ponoći, da mogu da zaborave na nastavak dijalog, ali i na pogrom srpskog stanovništva. Njihova jedina opsesija je sever Kosova, a to znamo jer imamo službe koje se time bave i ljude koji to prate“, podvukao je predsednik Republike.

Vučić je ukazao da su odmah potom pustili svu petoricu i brže od predviđenog roka.

„To su stvari kojih se plašim i koje me brinu. Važno je da pronađemo rešenje. Predsednik RS Milorad Dodik je govorio o Dejtonskom sporazumu, protiv kojeg je, kada je postignut, bila većina u Srbiji i RS, a danas se svi držimo tog sporazuma. Pre pet godina sam rekao da ćemo se, ako ne postignemo konačan dogovor, što bih voleo da se desi, držati Briselskog sporazuma samo mi i svi drugi će da beže od njega. Nažalost, bio sam u pravu“, konstatovao je on.

Dodao je da je na sreću bio u pravu za neke druge pozitivne stvari kao što su Železara, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Beograd na vodi.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala