Kurc: Balkan prioritet, prekinuti pregovore sa Turskom

© REUTERS / Vincent KesslerSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za Austriju, Zapadni Balkan je „ključni prioritet“ njene spoljne i evropske politike, kao i njenog predsedavanja EU, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc i založio se za hitan prekid pregovora o pristupanju s Turskom.
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Kurc Briselu: Manje komesara — veća ušteda

U intervjuu za grčki list „Katimerini“, Kurc je ocenio da će „obezbeđivanje iskrenih perspektiva i verodostojnog puta ka EU za zemlje Zapadnog Balkana služiti političkim, ekonomskim i bezbednosnim interesima bloka“. 

Austrijski kancelar pozdravio je dogovor Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije i naglasio da Austrija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, kao što je predstavio evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han. 

„Toplo pozdravljamo dogovor dve strane. On pokazuje da uporni pregovori i diplomatija daju rezultat“, rekao je Kurc. 

S druge strane, Kurc smatra da bi EU trebalo da prekine pregovore o pristupanju sa Turskom i traži drugačiji vid saradnje s tom zemljom. 

„Pregovori EU—Turska bi trebalo da se odmah prekinu“, rekao je Kurc, koji smatra da se Turska stalno udaljavala od Evrope i njenih vrednosti proteklih godina. 

Srbija Albanija - ilustracija - Sputnik Srbija
CIA prognozira: Srbija i Albanija u „pravoslavnoj Evropi“

On je naglasio da se Austrija oduvek zalagala za „iskren odnos“ s tom zemljom. 

Upitan da li će Austrija zatvoriti granice sa susednim zemljama kako bi zaustavila kretanje migranata, Kurc je rekao da je zemlja jasno stavila do znanja u slučaju granice s Nemačkom da neće prihvatiti mere koje će je opteretiti. 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala