U Turskoj ne postoji problem sa Kurdima, već sa teroristima

© AP Photo / Mahmut BozarslanIstražitelji na mestu eksplozije automobila za koji je odgovoronost preuzela Kurdistanska radnička partija u Dijarbakiru
Istražitelji na mestu eksplozije automobila za koji je odgovoronost preuzela Kurdistanska radnička partija u Dijarbakiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsednika vladajuće turske Partije pravde i razvoja za međunarodna pitanja Mehdi Eker izjavio je u intervjuu za Sputnjik da u zemlji ne postoji problem sa Kurdima, već postoji problem terorizma protiv kojeg će se borba nastaviti.
Turska artiljerija gađa pozicije Kurda - Sputnik Srbija
Turska vojska izvela napade, poginulo 26 kurdskih pobunjenika

„U Turskoj ne postoji kurdski problem, već problem terorizma. Postoji kontinuirani proces borbe protiv njega. I Turska sa velikom rešenošću teži da nastavi ovu borbu i unutar svojih granica i van njih“, istakao je Eker.

On je dodao da od 2002. godine, kada je na vlast u Turskoj došla Partija pravde i razvoja, „u okviru demokratizacije i civilnog društva traje proces koji se tiče i naših kurdskih sugrađana“.

Nakon što je u julu 2015. godine u Turskoj nastavljen oružani sukob sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, više od 1.000 vojnika i policajaca, kao i oko 500 civila je ubijeno u napadima kurdskih pobunjenika.

Prema podacima Ministarstva odbrane Turske, u tom periodu su snage bezbednosti neutralisale više od 10 hiljada pripadnika Radničke partije. Na severu Iraka nalaze se baze ove partije protiv kojih Oružane snage Turske izvode vazdušne i kopnene operacije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala