Pacoli otovoreno o tome šta misli o Vučiću, a šta o Dačiću

© AP Photo / Visar KryeziuBedžet Pacoli
Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli kaže da je u srpskoj politici zapazio jednu važnu promenu, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čovek koga će pamtiti istorija, a za Ivicu Dačića da je fantastičan čovek, posebno privatno, ali mu, kako kaže, nije jasno zašto ga prvi potpredsednik Vlade Srbije loše tretira.

„Aleksandar Vučić je čovek koga će pamtiti istorija kao prvog srpskog lidera koji je Srbima rekao da postoje dve činjenice — da ima jedna država koja je proglasila nezavisnost i da je teško da se to ignoriše. Druga realnost je da je Srbija jaka država i jako važan faktor u region“, kazao je Pacoli u intervjuu za londonski Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Pozdravlja, kazao je, to što je Vučić prvi čovek koji je došao na vlast u Beogradu i nije rekao „Kosovo je naše“.

Bi-Bi-Si piše da Pacoliju ne nedostaje reči hvale „i za svog kolegu Ivicu Dačića, sa kojim se često sreće na međunarodnim samitima i konferencijama“.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Albanci na KiM... svima su više preko glave

„On je fantastičan čovek i privatno se može fantastično razgovarati s njim — bistar je i pametan. Ali ne znam što mu je palo na pamet da me tako loše tretira“, naveo je.

Bi-Bi-Si Pacolija opisuje kao čoveka koji ulaže velike napore i lične i administrativne da smanji broj zemalja, posebno sa afričkog kontinenta, koje trudom šefa srpske diplomatije Ivice Dačića povlače ranije donete odluke o priznanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Navodi se da je Pacoli putovao u Gvineju Bisao samo dan posle boravka premijera te zemlje u Beogradu, koristio je poznanstvo sa predsednikom Liberije Žoržom Veom, koji je kao poznati fudbaler odsedao u njegovom hotelu.

Tvrdi, navodi se, da su rezultati tih poseta smenjeni ministri i premijeri koji su u Srbiji davali izjave o povlačenju priznanja i smeška se, kažu, na konstataciju da „Balkanci smenjuju ministre po Africi“.

„Ako neka država hoće da povuče priznanje Engleske, ne mora da piše Argentini ili nekom drugom da ne priznaje Englesku. Ona će to napisati direktno Engleskoj“, rekao je Pacoli, koji takođe tvrdi da Priština nije dobila nijednu notu sa povučenim priznanjem.

Iako ga u delu svetske javnosti bije glas da je spreman da izdvoji milione ličnog bogatstva da potpomogne proces priznavanja kosovske nezavisnosti, Pacoli tvrdi da najviše koristi druge adute, navodi Bi-Bi-Si.

„Mislim da su to moja duša i moja energija — ja jako volim ljude. Jesam bogat, bogatiji nego mnogi, i to ljudskim kapitalom — to su moji drugari svuda po svetu“, rekao je Pacoli.

Ispričao je da on kod predsednika država ide na razgovore o poslovnim temama, ali da im tada kaže i da on jeste biznismen, ali je i ministar inostranih poslova jedne, kako je rekao, „državice koju ćete vi priznati, a mi ćemo biti prijatelji“.

Pacoli je u razgovoru za Bi-Bi-Si, kako se navodi, odbacio tvrdnje da ta priznanja kupuje sa objašnjenjem da je, kako kaže, „teško potkupiti predsednike država za takve odluke“.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin poručio crnogorskom kolegi: Kosovo nije država

„Možda je to princip koji smo naučili za vreme bivše Jugoslavije“, kazao je Pacoli podsećajući da je i on imao crveni pasoš, te da je tada odlazio na aerodrome i samo gledao koja je destinacija najudobnija.

„Tako smo naučeni“, rekao je Pacoli.

Najavljuje da je sledeći korak — ulazak Kosova u Interpol, od čega je Priština prošle godine odustala zbog, kako Pacoli kaže, slabe pripreme procesa, a ne zato što Kina nije dozvolila zvaničnicima sa kosovskim pasošima da doputuju u tu zemlju gde se održavala skupština.

„U današnjoj kosovskoj vladi, svako ima i pasoš druge zemlje i to je realnost. Mogli smo da odemo tamo, ali smo ostavili za ovu godinu“, rekao je.

Nešto težim, piše Bi-Bi-Si, opisuje proces glasanja za članstvo Kosova u Unesku naredne godine — kaže da je Priština formirala komisiju, ali i da ima dosta protivnika. 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala