Lena otkriva tajnu — kako je spojila džez i Kosovo

© Sputnik / Radoje PantovićPevačica Lena Kovačević
Pevačica Lena Kovačević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poznata džez pevačica Lena Kovačević nastupiće večeras u bašti Studentskog kulturnog centra u okviru Beogradskog letnjeg festivala. Nakon nekoliko uspešnih albuma i najnovijih singlova „Zauvek“ i „Kafe“ (Café)“, te mnogobrojnih nastupa u Srbiji, regionu i inostranstvu, Lena Kovačević i njeni muzičari predstaviće se beogradskoj publici.

„Taj naš zvuk je nekakva naša mala misija. U 21. veku je najveća sreća za čoveka da može da se bavi onim što voli. To je postao veliki, veliki luksuz“, kaže za Sputnjik Lena Kovačević pred večerašnji koncert.

U razgovoru za Sputnjikovu emisiju „Orbita kulture“ ona ističe da joj je BELEF jedan od najdražih beogradskih festivala i da se beskrajno raduje da publici priredi „pravi letnji muzički događaj“.

Lena Kovačević - Sputnik Srbija
I svetske zvezde osećaju srpske pesme sa Kosova

„Ono što smo želeli da predstavimo publici BELEF-a, u suštini jeste nešto čime se mi svih ovih godina bavimo i to je ono što sviramo nekako podjednako u inostranstvu, ali i u regionu i ovde. Tajna tih naših aranžmana jeste upravo u tom spoju popa i džeza, ali i ponekog tradicionalnog elementa.“

Naša sagovornica ističe da je teško pričati o muzici, o aranžmanima i o konceptu koncerta, jer onda to zvuči prekomplikovano.

„U suštini, to su vrlo lepi, pitki i nimalo jednostavni aranžmani. Zato je ova ekipa s kojom ja sviram specifična i zato su to ljudi koji sa mnom godinama sarađuju. Puno radimo i probamo i mimo nastupa. Drago mi je što nastupamo u Beogradu posle Beča i koncerata u Americi i puno, puno lepih događaja u Srbiji.“

Nije prvi put da će Lena prisutne iznenaditi izvođenjem izvornih srpskih pesama, pa smo je pitali koja je emocija nosi kada zapeva prve stihove numera sa Kosova i Metohije.

„Ja sam studirala džez, ali podjednako volim pop muziku i volim takav spoj. Ali kada zapevate našu tradicionalnu muziku, bez obzira da li ste pevač takve muzike, jednostavno osećate da je to nešto što vama ipak negde pripada. I to je zaista čudno, jer i u Holandiji, kada sam svirala sa Holandskim kraljevskim orkestrom, oni su se silno trudili da nauče te neparne ritmove i da uopšte shvate na koji način ta muzika funkcioniše. Tradicionalni zvuk je nešto što je prirodno u meni. Taj neki gen u nama zaista pulsira.“

Ceo intervju sa Lenom Kovačević slušajte sutra u emisiji „Orbita kulture“ od 10 sati na talasima Radija Studio B ili onlajn na našem sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala