Tramp: Rekao sam Merkelovoj da je čudovišno to što joj gasovod ide iz Rusije

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u petak da je izgradnja „Severnog toka 2“ ogromna greška, jer zahvaljujući tom gasovodu Rusija dobija ogroman uticaj na Nemačku, preko dominacije na tržištu energenata.

„Za mene je to ogromna tragedija. Mislim da je to užasna stvar koja je bila učinjena, kada ti izdvajaš milijarde, milijarde dolara za Rusiju iz Nemačke… u vreme kada pokušavamo da učinimo nešto zajedno, da postignemo pre svega mir na zemlji. Mislim da je to što radi Nemačka čudovišna stvar. Mislim da je to čudovišna greška“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare nakon sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova Trampu: Nemačka odluke donosi samostalno

„Bez obzira na to što mi se dopada Angela (Merkel), otvoreno joj kažem: ’Mislim da je čudovišno to što ti gasovod ide iz Rusije‘. I ja mislim da će Nemačka dobijati od tog gasovoda 50-60 odsto, čuo sam i 70 odsto, od ukupne količine energenata koje dobijaju. Kako možeš da težiš miru, da radiš na jačanju, kada neko dobija tako veliki uticaj na tvoju zemlju“, izjavio je Tramp.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da se pitanje o „Severnom toku“ razmatra i da će se i nadalje razmatrati unutar Evropske unije, kao i da Ujedinjeno Kraljevstvo aktivno učestvuje u tim razgovorima.

„U EU će se razmatrati pitanje o ’Severnom toku‘. Mi razgovaramo s drugim zemljama u EU. Videćemo šta će biti od EU. Treba se setiti da smo mi u EU do 29. marta 2019. godine, a da potom odlazimo“, navela je Mejova imajući u vidu „bregzit“.

U Briselu, gde je održan samit NATO-a, lider SAD je pre dva dana izjavio da je Nemačka pod potpunom kontrolom Rusije zahvaljujući isporukama gasa.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju gasovoda kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. SAD su protiv tog projekta, a Evropi nude svoj tečni prirodni gas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala