Američki kongresmen tražio da predsedava srpskom kokusu

© Sputnik / Igorь Mihalev / Uđi u bazu fotografijaKapitol u kome zaseda Kongres SAD u Vašingtonu
Kapitol u kome zaseda Kongres SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki kongresmen Stiven Stajvers, koji od 2019. preuzima rukovođenje grupom za podršku Srbiji u Kongresu SAD, kaže da će nastaviti da se zalaže za jačanje srpsko-američkih odnosa.

„Zamolio sam da preuzmem predsedavanje srpsko-američkim kongresnim kokusom, s obzirom na to da sam uveren da bi time bila pružena odlična prilika da pomognemo jačanju odnosa između dve zemlje, kako bismo bolje radili zajedno i pomogli jedni drugima“, rekao je Stajvers za „Politiku“.

Ovaj brigadni general Nacionalne garde Ohaja trebalo bi da na čelu srpskog kokusa zameni republikanca iz Teksasa Teda Poa, koji je tražio da se povuče sa te dužnosti.

Pogled na Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Amerika zacrtala šta Srbija mora da učini da bi se odnosi dve zemlje razvijali

Stajvers objašnjava da se konačna potvrda o njegovom stupanju na dužnost čelnog čoveka kongresne grupe koja zastupa interese Srbije ne očekuje pre kraja godine.

"Radujem se ovoj prilici i nastaviću da se zalažem za jačanje srpsko-američkih odnosa“, poručuje on.

Kongresmen poreklom iz Ohaja, Stajvers je član Republikanske stranke, kao i njegov prethodnik. Bio je član Senata u toj američkoj državi, a kao general i komandant bataljona službovao je u Iraku, Kuvajtu, Kataru i Džibutiju. Nagrađen je Bronzanom zvezdom za zasluge tokom operacije „Iračka sloboda“, što je naziv za operaciju napada na Irak i svrgavanja sa vlasti Sadama Huseina, piše „Politika“.

Nedavno je boravio u Beogradu gde je na Fakultetu za bezbednost održao predavanje na temu „Saradnja između Srbije i Ohaja“. Na pitanje koliki je značaj i uticaj srpskog kokusa u SAD, kongresmen je odgovorio da je on veoma bitan za „slanje poruka i gradnju prijateljstva“.

„Mislim da mogu da budem snažan glas koji će raditi na prijateljskim odnosima SAD i Srbije, zbog uloge u gardi, ali i činjenice da dolazim iz Ohaja. Veoma cenim prijateljstvo sa Srbijom, u svakom pogledu — vojnom, ekonomskom i političkom“, rekao je tom prilikom Stajvers.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala