Moskva: Britanski političari zloupotrebljavaju tragediju u Ejmsberiju

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaAutomobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije
Automobili diplomatskih misija ispred zgrade Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jačanje antiruskih tendencija u Londonu moglo bi negativno da utiče na saradnju Rusije i Velike Britanije u rešavanju međunarodnih problema, izjavila je u četvrtak portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva se nada da će incident u Ejmsberiju biti dobro istražen, da će zaključci biti objavljeni, a da će krivci biti kažnjeni. 

Zaharova i dodala da Moskva pažljivo prati saopštenja u vezi s tim incidentom.

Reprezentativac Engleske Hari Magvajer razočaran porazom od Hrvatske u polufinalu - Sputnik Srbija
Zaharova otkrila zašto su Englezi izgubili od Hrvata u polufinalu Mundijala

Ona je istakla da Rusija smatra da britanski političari tragediju u Ejmsberiju koriste za ispunjavanje sopstvenih ciljeva, te da su njihove izjave o tom incidentu, uključujući i izjave britanskog ministra odbrane – nedopustive. 

Ministar odbrane Velike Britanije Gevin Vilijamson optužio je Rusiju da je umešana u stradanje britanske državljanke u incidentu u Ejmsberiju, ali nije naveo nikakve dokaze za takvu tvrdnju. 

Zaharova je izrazila saučešće rođacima i bližnjima Britanke koja je umrla od trovanja i dodala da se nada da će se drugi čovek koji je otrovan u incidentu oporaviti. 

Britanska policija je 4. jula saopštila da se dogodio „ozbiljan incident“ u gradu Ejmsberiju, gde su se dva čoveka „našla pod uticajem nepoznate supstance“ i koja su hospitalizovana u kritičnom stanju. Kasnije je Skotland jard potvrdio da su muškarac i žena otrovani istom supstancom koja je upotrebljena i u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. 

Četrdesetčetvorogodišnja Don Sterdžes je 8. jula umrla u okružnoj bolnici u Solsberiju, dok 45-godišnji Čarli Rouli u utorak došao svesti. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala