Rusija će tražiti od Britanije da otkrije program za sintezu otrovnih supstanci

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZgrada ambasade Rusije u Londonu
Zgrada ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija namerava da zatraži od Velike Britanije da otkrije program za sintezu borbenih otrovnih supstanci, pošto brzina kojom eksperti vojne laboratorije u Porton Daunu utvrđuju tip otrova korišćenih u Solsberiju i Ejmsberiju dokazuje da uzorci tih supstanci postoje i proizvode se u Ujedinjenom Kraljevstvu, saopštila je Ambasada Rusije u Londonu.

„Nameravamo da tražimo od britanskih vlasti da otkriju programe za sintetisanje borbenih otrovnih supstanci u Velikoj Britaniji, uključujući one koje se odnose na nervno-paralitičke supstance koje analizira Zapad, objedinjene nazivom ’novičok‘. Objavljivanje odgovarajućih podataka biće u interesu svih koji teže utvrđivanju istine u ’slučaju Solsberi‘“, naveo je portparol ruske diplomatske misije. 

Ambasada Rusije je ranije saopštila da je od britanske strane tražila da sarađuje u organizaciji susreta sa šefom hemijske laboratorije u Porton Daunu Herijem Ejtkenhedom, ili njegovim kolegama.

Policajci ispred kuće žrtava trovanja u Ejmsberiju - Sputnik Srbija
Rusija: Optužbe britanskog ministra odbrane stara dobra mantra

Diplomate su nameravale da razjasne da li je laboratorija proizvodila supstance tipa A-234, kojima su navodno početkom marta u Solsberiju otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. 

„Nažalost, Forin ofis je ignorisao naš zahtev, na osnovu čega smo zaključili da britanske vlasti ne žele da mi komuniciramo s ekspertima koji bi mogli da poseduju činjenice neugodne za britanske vlasti“, navedeno je u saopštenju portparola Ambasade Rusije. 

Dodaje se da brzina kojom su eksperti utvrdili tip supstance i njihova uloga u medicinskoj pomoći ukazanoj žrtvama govore o tome da je britanska strana proizvodila i poseduje njihove uzorke. 

Portparol Ambasade Rusije je podsetio da je donedavni ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson priznao da u Britaniji postoje uzorci te supstance. 

Diplomata je naveo da sam Ejtkenhed u intervjuu za „Skaj njuz“ u aprilu nije ni potvrdio, niti je negirao činjenicu da je laboratorija koju vodi proizvodila i čuvala zalihe otrovnih supstanci, uključujući takozvani „novičok“. 

On je tada naveo da se laboratorija pridržava najstrožih mera bezbednosti koje sprečavaju da „bilo šta procuri izvan četiri zida objekta“.

„Činjenica da tamo ima šta da ’procuri‘ odlično je poznata. Laboratorija postoji od vremena Prvog svetskog rata i bavi se istraživanjima u oblasti hemijskog naoružanja. Ona se nalazi nedaleko od Solsberija i Ejmsberije, gde su se, kao što je poznato, dogodili incidenti s navodnom upotrebom nervno-parališuće supstance. U uslovima u kojima laboratorija raspolaže tom supstancom, a dva incidenta su se dogodila na manje od 10 kilometara od tog objekta, tvrdnje zvaničnog Londona i britanskih medija o ’ruskom tragu‘ u trovanju Skripalja  jednostavno su apsurdne“, izjavio je ruski diplomata. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala