Netanijahu: Ne osporavamo Asadovu vlast, ali tražimo povlačenje Irana iz Sirije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanjahu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanjahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je na sastanku s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Izrael ne osporava vlast Bašara Asada u Siriji, ali da traži da se iz te zemlje povuku iranske snage, prenela je agencija Rojters.

Govoreći o krizi u susednoj Siriji, Netanijahu je prethodno izjavio da će Izrael sprečiti svaki pokušaj narušavanja svoje granice, uključujući vazdušnu.

„Pre nekoliko sati bespilotna letelica ušla je s teritorije Sirije na teritoriju Izraela. Uspešno je oborena. Želim da naglasim da ćemo sprečavati svaki pokušaj narušavanja naše vazdušne i kopnene granice“, izjavio je Netanijahu. 

Izraelska vojska - Sputnik Srbija
Izraelski oficir: Oboreni sirijski dron nije nosio oružje

Izraelski premijer je dodao da je svaki njegov susret s ruskim predsednikom prilika za zajedničko delovanje, odnosno za povećanje bezbednosti i poverenja u regionu. 

Izraelska vojska potvrdila je ranije da je presrela i oborila bespilotnu letelicu koja je iz Sirije ušla u vazdušni prostor Izraela. Dron je oboren korišćenjem sistema protivvazdušne odbrane „patriot“.

„Bespilotna letelica pripadala je sirijskim oružanim snagama. Nije nosila oružje i obavljala je obaveštajnu misiju. Tek treba da razjasnimo kako se našla u vazdušnom prostoru Izraela — namerno ili slučajno“, naveo je izraelski oficir na konferenciji za novinare. 

„PVO sistemi su na vreme otkrili opasnost i pratili njeno kretanje“, saopštila je izraelska vojska.

Lansiranje rakete je aktiviralo sirene za uzbunu u izraelskim naseljima na granici sa Sirijom. U jugozapadnim oblastima susedne zemlje, koje su blizu Izraela i Jordana, poslednjih sedmica vode se borbe između sirijske armije i odreda opozicije. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala