Izraelski oficir: Oboreni sirijski dron nije nosio oružje

© AFP 2023 / Thomas CoexIzraelska vojska
Izraelska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bespilotnu letelicu koja je oborena u vazdušnom prostoru Izraela koristila je sirijska armija u obaveštajne svrhe, rekao je novinarima portparol izraelske armije Jonatan Konrikus.

On je naveo da su se Izraelci, pre nego što su gađali dron, uverili da uređaj ne pripada ruskoj vojsci, s kojom ih povezuje dogovor o sprečavanju konfliktnih situacija. 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu stoji iza menore na obeležavanju Dana Jerusalima - Sputnik Srbija
Netanijahu: Izrael zatvara glavni prelaz u Pojasu Gaze

„Bespilotna letelica pripadala je sirijskim oružanim snagama. Nije nosila oružje i obavljala je obaveštajnu misiju. Tek treba da razjasnimo kako se našla u vazdušnom prostoru Izraela – namerno ili slučajno“, dodao je oficir. 

Prethodno je izraelska vojska potvrdila da je presrela i oborila bespilotnu letelicu koja je iz Sirije ušla u vazdušni prostor Izraela. Dron je oborio kompleks protivvazdušne odbrane „patriot“.

„PVO sistemi su na vreme otkrili opasnost i pratili njeno kretanje“, navela je izraelska vojska. 

Lansiranje rakete je aktiviralo sirene za uzbunu u izraelskim naseljima na granici sa Sirijom. U jugozapadnim oblastima susedne zemlje, koje su blizu Izraela i Jordana, poslednjih sedmica vode se borbe između sirijske armije i odreda opozicije. 

Pogranični incident podudario se s posetom premijera Izraela Benjamina Netanijahua Moskvi. On je rekao da će jedna od glavnih tema njegovog razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom biti situacija u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala