Cela Engleska s ponosom peva „Fudbal se vraća kući“, a selektor Sautgejt beži kad je čuje

© REUTERS / Dylan MartinezSelektor reprezentacije Engleske Garet Sautgejt
Selektor reprezentacije Engleske Garet Sautgejt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Navijačka himna za Evropsko prvenstvo 1996. „Fudbal se vraća kući“ čula se na svakoj utakmici Engleske i posle svakog gola „gordog albiona“. Međutim, za engleskog trenera Gareta Sautgejta ona nosi bolna sećanja na promašeni penal protiv Nemačke u polufinalu EP.
Glavni trener fudbalske reprezentacije Engleske Garet Sautgejt na konferenciji za medije u okviru Svetskog prvenstva u fudbalu - Sputnik Srbija
Sautgejt: Znao sam da su izveštaji medija o Rusiji laž

„Iskreno, nisam bio u stanju da je slušam 20 godina. Za mene ona nosi malo drugačiju konotaciju, ali lepo je videti da ljudi ponovo uživaju u njoj“, rekao je engleski strateg na pres-konferenciji pred polufinalni meč protiv Hrvatske.

Sautgejt je bio jedan od glavnih igrača engleske reprezentacije na EP ′96, na kom je bila domaćin, ali nije uspeo da postigne penal u polufinalu protiv Nemačke i njegov tim je izgubio.

„Prvenstvo ′96. završilo se razočaranjem i lepo je što sada mogu da celoj priči dam i drugi okvir. I dalje na to gledam kao na neverovatno životno iskustvo i srećan sam što sam bio deo toga, ali trebalo mi je vremena da prevaziđem sve što se desilo“, objasnio je Sautgejt, preneo je britanski „Telegraf“.

Upitan kako je uspevao da izbegne pesmu, priznao je: „Bukvalno sam napuštao prostoriju kad bi počela da svira. To jeste himna i dugo je pratila tim, ali je bila prisutna u nekim teškim momentima za mene“.

Engleski reprezentativci dozvolili su članovima stručnog štaba da odaberu po dve pesme za plejlistu u autobusu kojim se tim transportuje na utakmice. Sautgejt je tu bio decidan: „Nikad je neću izabrati na džuboksu, nikad neće biti na mojoj plejlisti. Ali sada mogu da je slušam“.

Pesma „Tri lava (Fudbal se vraća kući)“ benda „Lajting sids“ bila je zvanična navijačka himna engleske reprezentacije na Evropskom prvenstvu 1996. Sam naziv pesme je varijacija slogana EP u Engleskoj — „Fudbal dolazi kući“ — i aludira na englesko poreklo modernog fudbala.

„Gubitnička“ verzija nastala je dve godine kasnije. Bend je snimio pesmu sa alternativnim tekstom i ona je postala nezvanična himna Engleza na SP ′98. Ova verzija počinje zvukom navijača sa tribina koji pevaju refren originalne verzije, da bi se nastavila televizijskim komentarom odlučujućeg penala koji je promašio Garet Sautgejt, kojim je Engleska eliminisana u polufinalu.

Reprezentacija Engleske večeras od 20 časova u Moskvi igra polufinalnu utakmicu Svetskog prvenstva protiv Hrvatske. Pobednika ovog meča u finalu čeka Francuska, koja je sinoć u prvom polufinalu savladala reprezentaciju Belgije. Najavu ovog meča i njegov tok, kao i izveštaje sa svih utakmica SP u Rusiji, možete pratiti na našem sajtu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala