Podsmeh sudije Merona: Javnosti pokazano sa kojim se problemima Ratko Mladić suočava

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERS / POOLRatko Mladić u haškoj sudnici
Ratko Mladić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbrana generala Ratka Mladića uspela je danas na statusnoj konferenciji pred sudskim Mehanizmom u Hagu da pokaže javnosti koliki je nivo problema sa kojima se general Mladić suočava i kako ga pogrešno leče ili ga uopšte ne leče, rekao je Srni njegov sin Darko Mladić.

Darko Mladić je naveo da je sudija Teodor Meron pokušao da spreči da se javnosti predstavi kakvo je trenutno stanje zdravlja generala Mladića. Na kraju je to ipak dozvolio, ali u vrlo kratkoj formi.

Srebrenica, Potočari - Sputnik Srbija
Producenti filma o stradanju u Srebrenici traže pare od Srbije

„Tražili smo najmanje pola sata, a dao nam je 10 minuta i zbog toga nismo izneli sve što smo hteli, ali su ipak advokati uspeli da suštinski iznesu to da general Mladić pati od srčanih i moždanih problema, koji se ili uopšte ne leče, kao što su srčani problemi, ili se pogrešno ili delimično leče, kao što je pitanje njegovih moždanih smetnji“, naveo je Darko Mladić.

On je izrazio zadovoljstvo statusnom konferencijom, uprkos tome što nikakva odluka nije donesena i što je Meron prekinuo generala Mladića u onome što je hteo da kaže.

„Najvažnija poenta je iznesena, a to je da smo mi javnosti konačno uspeli da pokažemo koji je nivo problema sa kojima se suočava general Mladić i kako ga pogrešno leče ili ga uopšte ne leče“, rekao je Darko Mladić.

On je posebno naglasio da je tokom statusne konferencije vrlo očigledno i ružno ispoljena jasna pristrasnost sudije Merona, koji je „pokušao da spreči da se u javnost iznese istina o zdravlju generala Mladića“.

„Još jedan bitan utisak je da je i ovde bila očigledna pristrasnost sudije Merona, koji je u jednom trenutku napravio ponižavajuću, podsmešljivu grimasu dok se govorilo o zdravlju generala Mladića, što je kamera nakratko uhvatila“, rekao je Darko Mladić.

On je dodao da se sudija Meron „podsmešljivo iskezio dok je advokat odbrane Ivetić iznosio koji su zdravstveni problemi generala Mladića“.

Posteri podrške Ratku Mladiću u Bratuncu - Sputnik Srbija
Čestitke Mladiću za rođendan: „Jači od nepravde, veći od planine“

„Kada se pogleda snimak današnje statusne konferencije, vidi se da je očigledno zašto smo podneli zahtev protiv njega da se isključi iz suđenja — zato što on nije nepristrasan sudija, nego već unapred ima izgrađen negativan stav i sa njima nikakva pravda neće biti doneta“, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da se sledeća statusna konferencija održava tek za 120 dana, a da su, u međuvremenu, svi resursi odbrane usmereni na to da se do 6. avgusta što kvalitetnije napiše žalba na presudu kojom je general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

„Radi se na pripremi te žalbe i probaćemo na svaki način da spasimo generala Mladića i da ga nekako izvedemo na lečenje kako bismo mu spasli život“, rekao je Darko Mladić.

General Ratko Mladić nalazi se u pritvoru u Hagu od 2011. godine.

RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala