Dolče Vida! Moskva ga s nestrpljenjem očekuje: Svi skandali hrvatskog fudbalera

© REUTERS / Carlos BarriaHrvatski fudbaler Domagoj Vida na utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu protiv Danske
Hrvatski fudbaler Domagoj Vida na utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu protiv Danske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon četvrtfinalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu između Hrvatske i Rusije (2:2, 4:3 posle penala), odbrambeni igrač Hrvata Domagoj Vida i bivši hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević posvetili su pobedu Ukrajini i Dinamu iz Kijeva. Obojica su nekoliko godina igrala za taj kijevski klub.

„Slava Ukrajini!“, izjavio je pred kamerom Domagoj Vida.

„Ovo je pobeda za Dinamo i Ukrajinu“, podržao je bivšeg kolegu Vukojević.

Nacistički pozdrav hrvatskih fudbalera u sred Sočija: Slava Ukrajini! - Sputnik Srbija
Nacistički pozdrav hrvatskih fudbalera usred Sočija: Slava Ukrajini! (video)

Vida je na utakmici protiv Rusije postigao gol u prvom produžetku, a takođe je realizovao i svoj pokušaj tokom izvođenja penala. Bivši fudbaler moskovskog „Spartaka“ Ognjen Vukojević radi kao skaut kijevskog Dinama i član je delegacije hrvatske reprezentacije na Svetskom prvenstvu. Sportski portal „SE“ nabrojao je nekoliko incidenata po kojima je Vida poznat, uključujući i one van fudbalskog terena.

Pijana tuča

U proleće 2011. godine Vida je sa prijateljima učestvovao u tuči u hrvatskom gradu Donjem Miholjcu i tada su prebili nekoliko ljudi. Rukovodstvo hrvatske reprezentacije saznalo je za tuču i Vida je privremeno isključen iz reprezentacije koja se borila za plasman na Evropsko prvenstvo 2012.

Glavni trener reprezentacije Slaven Bilić komentarisao je incident.

„Vida će propustiti utakmicu sa Gruzijom zbog svog neprimerenog ponašanja. Hrvatski reprezentativac uvek mora da bude primer. Bez obzira na okolnosti, ono što je Vida učinio je neprihvatljivo“, istakao je Bilić.

Golmani Akinfejev i Subašić - Sputnik Srbija
Ruska bajka završena — tuga i ponos za kraj, Hrvatska u polufinalu (foto)

Skandal u klupskom autobusu

U septembru 2012. godine Vida, koji je tada imao 23 godine i bio igrač zagrebačkog Dinama, isteran je iz klupskog autobusa u Vukovaru na putu za Vrsar na utakmicu Kupa Hrvatske. Razlog je bio prilično jasan: fudbaler je otvorio flašu piva i počeo je da ga pije pred očima glavnog trenera ekipe Anta Čačića. Ovaj je odmah zatražio da se autobus zaustavi i naterao je Vidu da izađe iz njega. Fudbaler je kažnjen novčanom kaznom od 100.000 evra i na neko vreme je bio suspendovan.

Oduzimanje vozačke dozvole zbog vožnje u pijanom stanju

U novembru 2016. godine, centralnog odbrambenog igrača kijevskog Dinama zaustavila je policijska patrola za volanom automobila u pet sati ujutru. Vida je bio pijan — u krvi fudbalera bilo je 1,51 promil alkohola (4,3 puta više od dozvoljenog). Hrvatu su oduzeli dozvolu na godinu dana i kažnjen je sa 10.000 grivni (oko 324 evra), a već nakon nekoliko dana je predvodio svoju ekipu kao kapiten na utakmici protiv Dnjepra.

Hrvatski fudbaler Domagoj Vida na utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu protiv Rusije - Sputnik Srbija
FIFA upozorila Domagoja Vidu

Kasnije se izvinio navijačima i rukovodstvu kluba.

„Zaista mi se dogodio neprijatan incident. Ljudi prave greške i ja sam napravio grešku zbog koje se kajem. Zbog toga želim da se izvinim klubu, navijačima, predsedniku i glavnom treneru. Već sam razgovarao sa Sergejom Rebrovom nakon povratka u klub iz hrvatske reprezentacije, izvinio sam se i sve mu objasnio“, rekao je Vida za zvaničnu internet stranicu Dinama. 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je nakon jučerašnjeg incidenta zvanično upozorenje hrvatskom reprezentativcu. FIFA je prethodno saopštila da je pokrenula istragu zbog video-snimka, a Hina je prenela da je jedna od mogućih kazni suspenzija hrvatskog reprezentativca na dve utakmice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala