Rusija može da postane posrednik u mogućem ujedinjenju Libije

© AFP 2023 / MAHMUD TURKIALibijska vojska
Libijska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU je produžila sankcije protiv Rusije za narednih pola godine, a Italija je pre toga više od ostalih javno govorila da se zalaže za ukidanje tog režima.
Vojnici na paradi povodom 105. godišnjice od rođenja osnivača Severne Koreje države, Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Libija i Jugoslavija naučile su Severnu Koreju da jača mišiće

Iako je premijer Đuzepe Konti nekoliko puta otvoreno u Parlamentu govorio o promeni političkog vektora povodom sankcija, Italija je u odsudnom momentu popustila i prihvatila politiku koju nameće Brisel.

Sputnjik je na tu temu razgovarao sa Lorencom Valorejom, italijanskim piscem i autorom knjige „Van predrasuda“ („Al di là del pregiudizio“).

EU je produžila sankcije Rusije, a Italija, bez obzira na najave potpredsednika Vlade Matea Salvinija, ipak nije uložila veto. Zašto?

— Italija je zaista propustila dobru mogućnost. Na društvenim mrežama porede premijera Kontija sa Svetim Petrom koji se odrekao Isusa preko noći. Konti je očigledno odustao od bliske saradnje Italije i Rusije. Mogli smo imati privilegovan odnos sa Moskvom i trebalo je to da uradimo, da javno kažemo da nismo za nastavak sankcija. Nova Vlada je izabrana i formirana da bi promenila sve ono što nije valjalo. Te sankcije bi morale biti ukinute jer štete ekonomskim interesima Italije, a više od toga prete opštoj političkoj stabilnosti i bezbednosti u oblasti Mediterana.

Šta bi se promenilo da je Italija uložila veto na odluku?

— Sada se u Italiji praktično govori isključivo o rekama izbeglica iz Libije, iz zemlje koja je pocepana na dva dela. Italija kontaktira sa prozapadnom Vladom u Tripoliju, a Putin tesno sarađuje sa Vladom u Tobruku. Italija želi jedinstvenu i jaku Libiju, a posrednik u procesu spajanja tih podeljenih delova mogla bi biti upravo Rusija. Sa druge strane, Italija ne može da traži pomoć od Moskve, ako se bude ponašala kao sve ostale članice EU, odnosno kao protivnici Rusije.

Da li to onda znači da bi Italija mogla da odigra ulogu posrednika između EU i Rusije?

Libijska vojska - Sputnik Srbija
Libija traži vojnu pomoć od Rusije

— Mogla bi, ali Rim mora da pokaže svojim delima da je spreman za tako nešto. Ja sam Italijan, ali mi se određeni italijanski postupci i situacije koje stvaramo ne sviđaju. Vidite, ova naša levo-desno orijentisana Vlada je prvo govorila da će ukinuti sankcije, pa je ustuknula u poslednjem trenutku. Šta dalje očekivati od njih?

Italija nije samostalna u donošenju odluka?

— Očigledno je to tako. Čak i mediji retko podržavaju stav da Rusija nije neprijatelj. Retko se govori o tome da je realno potrebno mnogo rada kako bi se ispravile sve greške. Nadam se da će na predstojećim sastancima nova Vlada ipak odrediti ispravne zadatke koje bi trebalo da ispuni. Znate, italijanski mediji praktično nisu ni pomenuli da je Italija glasala za produžetak sankcija. Ponavljam, Rusija igra ključnu ulogu ne samo u ekonomiji, već i u mnogim drugim sferama, uključujući i migrantsku krizu i pitanje opšte stabilnosti u Sredozemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala