Džonson neće podneti ostavku, boriće se za razvod kakav želi

© AP Photo / Olivier MatthysBritanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson odlučio je da ne podnese ostavku na tu funkciju zbog „mekog“ plana premijerke Tereze Mej o bregzitu, jer želi da ostane u Kabinetu i bori se za „razvod kakav želi“, tvrdi neimenovana osoba bliska njegovom načinu razmišljanja.
Boris Džonson - Sputnik Srbija
Džonson: Hoću „bregzit avion“

Možda su neki očekivali da će Džonson, kao najistaknutiji zagovornik bregzita u Kabinetu i glasan kritičar premijerkine vizije o bliskim vezama sa EU, podneti ostavku nakon što je Mej rekla ministrima da moraju da podrže njene planove, ili da odu, a konzervativni poslanici koji podržavaju bregzit privatno se pitaju zašto se Džonson nije opredelio za ovu drugu opciju, navodi „Blumberg“.

Razlog što Džonson ostaje na funkciji je, kako navodi izvor američke agencije, to što on veruje da bi se Mej založila za čak još bliže veze sa EU kad se on ne bi tome suprotstavljao. Džonson, navodno, veruje da će u budućnosti morati da bije još žešću bitku evroskeptika, a za to je, smatra, najbolje pozicioniran ako ostane u Kabinetu.

Britanska premijerka kazala je u petak svojim uticajnim saveznicima da će smeniti Džonsona sa mesta šefa diplomatije, ukoliko bude nastojao da podriva pregovaračku poziciju o bregzitu, koju je dogovorio njen kabinet.

Rojters navodi da je to objavio londonski dnevnik „Tajms“, ne navodeći izvore ove informacije. Britanska Vlada je postigla u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posle bregzita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i o „kombinovanoj carinskoj teritoriji“, preneo je Bi-Bi-Si.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala