Srbija sad u Briselu izvlači adut, Priština neka vidi šta će

CC0 / pixabay / Potez
Potez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi put kada je Beograd primenio neki vid političkog pritiska najavom da će sâm formirati ZSO, to je dalo rezultat, a Brisel je napokon počeo da vrši pritisak na Prištinu da ispuni svoju obavezu.
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Vulin poručio crnogorskom kolegi: Kosovo nije država

Priština na sve načine pokušava da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština koja je dogovorena u Briselskom sporazumu, pa nije ni čudo što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne očekuje da će kosovski Albanci 4. avgusta u Briselu predstaviti svoj nacrt statuta ZSO, već je najavio da će Beograd izaći sa svojim predlogom za formiranje ZSO.

Politikolog Dragomir Anđelković ovu najavu tumači kao razumnu jer je, kako kaže, Beograd odavno uvideo da Priština ne želi da realizuje svoj deo sporazuma, odnosno, da ih zapadni centri moći ne pritiskaju.

„Kada je to uvidela, Srbija je u jednom momentu odlučila da sama formira ZSO. Od toga se odustalo u dogovoru sa Briselom, uz uslov da se Prištini dâ rok do početka avgusta da zajedno sa Srbima sa Kosova i Metohije razradi statut zajednice ZSO. Znači, taj pritisak koji je Srbija pre nekog vremena primenila, prvi put je dao neki rezultat, jer je Brisel počeo da pritiska Prištinu“, ocenjuje naš sagovornik. 

Anđelković kaže da Brisel ide logikom da ako se neko ne buni, onda oni neće ni pritiskati drugu stranu.

„Srbija se do sada nije bunila, jer je stalno bila u zamci pregovora sa EU i radi otvaranja novih poglavlja izbegavali smo konfrontaciju. Kada smo ušli u tu konfrontaciju pre nekog vremena, pokazalo se da je Priština prvi put počela nešto da radi. Mislim da je sada vreme da ponovimo tu strategiju, da pošto Priština simulira, Srbija treba da izađe pred Brisel sa svojim predlogom statuta i da bude spremna da implementira to i bez Prištine, ako ona ne bude uradila svoj deo posla“, dodaje naš sagovornik. 

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Kosovo jeste „sve i svja“ 119,5 od 120 minuta svakog razgovora
 

Predsednik Srbije Vučić za list „Politika“ je rekao da za razliku od kosovskih Albanaca, srpski upravljački tim poslednja tri i po meseca piše predlog statuta ZSO koji će biti predstavljen Briselu.

Podsećanja radi, u aprilu je bilo pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, prema kojem je Priština bila dužna da formira ZSO, ali to nije učinjeno.

Kada su Srbi sa Kosova i Metohije zapretili da će sami formirati ZSO, Brisel je Prištini odredio rok od tri i po meseca, odnosno da do 4. avgusta okonča rad na statutu te zajednice.

Predsednik Vučić je i tada rekao da ne veruje da će Priština ispoštovati taj rok, ali da će Beograd sačekati da, kako je rekao, ne bi bili optuženi da kršimo međunarodne sporazume.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala