Lideri centralne i istočne Evrope: Pojačati saradnju s Kinom

© AP Photo / Valentina PetrovaSamit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji
Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijeri Slovenije, Makedonije, Bugarske i Slovačke i ministar spoljnih poslova Mađarske izrazili su danas optimizam po završetku samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji, rekavši da bi saradnju sa Kinom trebalo pojačati, kao i da postoje nove prilike za investicije.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je globalni trgovinski rat „posebno loša vest“ za Evropsku uniju, te da bi zbog toga trebalo raditi na izgradnji otvorene i slobodne saradnje sa Kinom.

Sijarto je istakao da je vrednost mađarskih izvoza u Kinu najviša u centralnoj Evropi, kao i da Kina najviše investira u Mađarsku od svih zemalja regiona, prenosi MTI.

Trgovinski rat SAD i Kine - Sputnik Srbija
Hoće li se trgovinski rat Kine i Amerike preneti na Srbiju

On je naglasio da Mađarska želi da pojača finansijsku saradnju sa Kinom. Projekat pruge Beograd — Budimpešta nazvao je „vodećim“ projektom na polju razvoja infrastrukture.

Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar rekao je da će Slovenija nastaviti da teži bliskoj saradnji sa svim pripadnicima inicijative „16+1“, prenosi STA.

Na marginama samita Cerar se sastao sa kineskim premijerom Li Kećangom, nakon čega je na Tviteru objavio da su zajedno došli do zaključka da Kina i Slovenija imaju jako dobre odnose.

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da će zemlje Istočne i Centralne Evrope združenim snagama pojačati saradnju sa Kinom, a korišćenjem kineskog znanja učiniti region atraktivnim za kineske kompanije i turiste.

Citirajući kinesku poslovicu da „put od hiljadu milja počinje jednim korakom“, Zaev je rekao da će inicijativa „16+1“ dozvoliti Makedoniji da produbi svoje odnose sa drugim državama i napreduje na poljima energije i infrastrukture.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da ovaj samit ima za cilj da ojača Evropu i dozvoli manje razvijenim članicama Evropske unije da sustignu razvijenije države.

„Sa dodatnim novcem od Kine možemo da završimo projekte o povezanosti koji trenutno nisu na dnevnom redu EU“, rekao je Borisov, dodajući da Zapadni Balkan ima veliki potencijal za razvoj, prenosi MIA.

Tanjug 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala