Pentagon i koalicija SAD: Ne mešamo se u situaciju na jugu Sirije

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD ne nameravaju da se mešaju u situaciju na jugu Sirije, gde su snage sirijske armije zaključile primirje s odredima naoružane opozicije i preuzele kontrolu nad granicom s Jordanom, saopštile su pres-službe Pentagona i međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma pod vođstvom SAD.

U petak je objavljeno da je sirijska armija zauzela glavni granični prelaz na granici s Jordanom „Nasib“ na jugozapadu Sirije. 

Sirijska vojska - Sputnik Srbija
Sirijska armija preuzela kontrolu nad trasom Damask – Aman

U subotu je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je s liderima oružanih formacija u provinciji Dera u Siriji postignut sporazum o prekidu borbenih dejstava i predaji oružja. 

„Ministarstvo odbrane SAD je i dalje usredsređeno na uništenje DAEŠ-a na istoku Sirije i ne vodi nikakve operacije na zapadu Sirije. Dani DAEŠ-a kao realno postojećeg kalifata su odbrojani i ne možemo da odustanemo od njegovog konačnog uništenja. Insistiramo da režim i drugi aktuelni igrači postignu mirno rešenje sirijske krize što pre, posredstvom Ženevskog procesa“, objavila je pres-služba Pentagona. 

Koalicija pod vođstvom SAD je potvrdila da je i dalje u stalnom kontaktu s ruskim vojnicima u Siriji radi izbegavanja sukoba, ali da s njima ne razmatra politička pitanja. 

Provincija Dera je deo takozvane zone deeskalacije na jugozapadu Sirije, koju su u julu 2017. godine na najvišem nivou usaglasile Rusija, SAD i Jordan. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala