Turska: Nalog za hapšenje 331 vojnika zbog veza s Gulenom

© AFP 2023 / Ozan KoseNaoružani turski vojnici na Trgu Taksim u Istanbulu dok narod protestuje protiv vojnog udara u Turskoj, 16. jul 2016.
Naoružani turski vojnici na Trgu Taksim u Istanbulu dok narod protestuje protiv vojnog udara u Turskoj, 16. jul 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turske vlasti izdale su naloge za hapšenje 331 vojnika za kojima se traga u okviru dve operacije, usmerene protiv navodnih pristalica imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i kog Ankara optužuje da stoji iza neuspelog pokušaja vojnog puča pre dve godine, navode državni mediji i policija Istanbula.
Ilustracija - Sputnik Srbija
Kako „islamski Soroš“ opkoljava Balkan?

Istrage su pokrenute u više desetina provincija širom Turske protiv vojnika za koje se sumnje da su bili u kontaktu sa Gulenovim operativcima, javlja državna agencija Anadolija.

Istanbulska policija je u saopštenju navela da je pritvorila 144 od 256 vojnika za kojima traga.

U zapadnoj priobalnoj provinciji Izmiru izdati su nalozi za hapšenje 75 vojnika, od kojih je 59 u aktivnoj službi, navodi Anadolija, dodajući da su racije i dalje u toku.

Od 2016. godine takve akcije su česte i od tada je uhapšeno 160.000 osoba, a približno isti broj je suspendovan ili otpušten sa posla. Od tog broja uhapšenih, 77.000 je optuženo i zadržano u pritvoru tokom trajanja suđenja.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala