Drama na Tajlandu se nastavlja, stradao spasilac dok je dostavljao boce sa kiseonikom

© REUTERS / Soe Zeya TunSpasioci na ulazu u pećinu Tham Luang na Tajlandu
Spasioci na ulazu u pećinu Tham Luang na Tajlandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Promena sastava vazduha u pećini Tam Luang, u kojoj se priprema spasilačka operacija izvlačenja na površinu dvanaest tinejdžera i njihovog fudbalskog trenera zarobljenih u podzemnom lavirintu od 23. juna nakon iznenadne poplave, postala je nova pretnja za decu i spasioce, izjavio je komandant vojnih ronilaca na konferenciji za medije.
Dečaci zarobljeni u pećini u Tajlandu - Sputnik Srbija
Drama tajlandskih dečaka: Trka protiv vode koja se sliva u pećinu

„Zbog velikog broja ljudi u pećini koji izvršavaju hitne radove na ispumpavanju vode i pripremi za izvlačenje dece na površinu, javlja se promena u atmosferi pećine: procenat kiseonika pada i povećava se procenat ugljen-dioksida“, rekao je kapetan tajlandske mornarice Aphakon Junghongkeo, koji sa svojim timom specijalaca treba da izvrši glavni zadatak evakuacije dece iz pećine.  

„To znači da ako smo ranije mogli da očekujemo povoljnu situaciju, sada je to već nemoguće. Okvir mogućnosti za izvlačenje dece na površinu se sužava“, istakao je on.  

Tokom akcije spasavanja stradao je bivši tajlandski mornarički ronilac Saman Gunanu koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi Bi-Bi-Si.

„Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao“, rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici, a sada se priključio akciji spasavanja.

​„U pećini je teško. On se na putu iz pećine udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu“, izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

To je dodatno pojačalo strahove i oslabilo nade da bi zarobljeni dečaci i njihov trener mogli da budu izvučeni ronjenjem. Lekari su ranije procenili da su oni previše slabi da bi izdržali dugačko ronjenje kroz lavirinte pećine, koje je inače teško i za profesionalne ronioce.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dečaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala