Litvanija pozvala na razmeštanje sistema „Patriot“ na podmornicama

© REUTERS / Francois WalschaertsPredsednica Litvanije Dalija Gribauskajte
Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte pozvala je da se za povećanje odbrane baltičkog regiona razmeste američki lanserni raketni sistemi „Patriot“ na podmornicama.
Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte - Sputnik Srbija
Litvanija: Spremni smo da se branimo od Rusije

„Protivvazdušna odbrana NATO-a u našem regionu nije dovoljna i mora se ojačati. ’Patriot‘ može da se postavi na podmornice ili na našu teritoriju“, rekla je Gribauskajteova u intervjuu za „Korijere dela sera“.

Prema njenim rečima, Rusija, koja predstavlja „opasnost broj jedan“ vodi „nekonvencionalni rat“.

„Samo u toku 2017. godine izvršeno je 15.000 sajber-napada na naše objekte ekonomske i energetske infrastrukture, intenzivirano je mešanje u našu unutrašnju politiku“, naglasila je predsednica Litvanije.

Ona je takođe izrazila zabrinutost da Moskva gradi nuklearni reaktor u Belorusiji, na samo 40 kilometara od Vilnjusa. Po njenom mišljenju, takvi koraci su „instrument pretnje i geopolitičkog pritiska“.

Litvanski vojnici u vojnom centru Pabrade, Litvanija - Sputnik Srbija
Da nije njihovog „straha“ od Rusije, ne bi se znalo ni da postoje

„Oni koji su daleko mogu da ignorišu opasnost, ali ne i mi. Mi se sećamo okrutne i nezakonite okupacije Krima i invazije na Ukrajinu“, rekla je ona.  

Ranije je Gribauskajteova u intervjuu za „Špigl“ izrazila spremnost da se brani u slučaju vojne invazije Rusije. Ona je ocenila da je verovatnoća napada velika. Predsednica je istakla vojnu nadmoć Rusije, ali je naglasila da su Litvanci spremni da brane svoju zemlju od svakog neprijatelja. Takođe, Gribauskajteova smatra da Zapad potcenjuje Rusiju i prema njoj se odnosi previše popustljivo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala