Italija ustupa Srbiji dokumenta u vezi sa posledicama bombardovanja

CC0 / Javno vlasništvo / Ulica Beograda nakon naleta zasipanja bombama NATO-a 1999. godine
Ulica Beograda nakon naleta zasipanja bombama NATO-a 1999. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komisija Parlamenta Italije koja je vodila istragu o smrtnim slučajevima kod italijanskih vojnika u vojnim misijama u inostranstvu, ustupiće srpskoj Komisiji za istraživanje posledica NATO bombardovanja svoj izveštaj i čitav niz dokumenata koji će pomoći Srbiji u istrazi, rečeno je u Skupštini Srbije.

Predsednik srpske Komisije Darko Laketić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đan Pjerom Skanuom, koji je vodio italijansku Komisiju, da je dogovoreno preuzimanje kompletne dokumentacije koju je Italija prikupila i dokaza u vezi sa oboljevanjem stanovništva i zagađenjem životne sredine.

Laketić je naveo da će članovi italijanske Komisije biti konsultanti Srbiji i prezentovati sve što znaju, a na raspolaganju će biti i njihovi pravni timovi.

Bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana - Sputnik Srbija
Amerika zabranila ulaz u zemlju predvodniku bombardovanja Jugoslavije

„Komisija Parlamenta Italije je imala mogućnost i tužilačke istrage“, rekao je on.

Govoreći o saradnji sa kolegama iz Italije, Laketić je kazao da postoji dogovor o zajedničkom delovanju prema EU, kojoj će poslati zahtev da finansijski pomogne da se uradi kompletna analiza o kontaminaciji životne sredine i asanaciji, tamo gde je ona potrebna.

„Dogovorili smo da imamo zajednički nastup i u vezi sa tim da tražimo dodatnu pomoć EU za lečenje obolelih u našoj zemlji tamo gde je to neophodno“, istakao je Laketić.

Skanu je kazao da je formalno prepoznato i priznato da je od osiromašenog uranijuma stradalo više od 400 ljudi, od azbesta 1.200, a ako se uključe i drugi razlozi, kao što su teški metali i drugi uzroci, govori se o 2.000 mrtvih i 7.000 obolelih.

On je rekao da je ubeđen da će srpska Komisija uraditi odličan posao. Prema njegovim rečima, rad italijanske Komisije rezultirao je presudama protiv odgovornih u vojnom vrhu.

Naveo je da su rezultati Komisije Parlamenta Italije uneli revoluciju u rešavanje problema svih onih lica koja su obolela zbog kontaminirane životne sredine.

Skanu je prihvatio da na Sardiniji, na inicijativu Darka Laketića, bude domaćin deci srpskih ratnih veterana i građana Srbije koji su poginuli dajući život za slobodu.

Laketić je najavio da će prva sednica Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja biti održana u Vranju, gde je planiran i obilazak devet lokacija koje su označene kao kontaminirane, i istakao da je ubeđen da će Srbija doći do istine.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala