Lavrov: „Petorka“ saglasna da SAD politizuju situaciju s Iranom

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje „petorke“ (Rusija, Francuska, Nemačka, Kina i Velika Britanija) složile su se da su SAD istupile iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu sa ciljem da politizuju situaciju u vezi s Teheranom i da mu postave nove uslove, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U petak je u Beču održano zasedanje ministara zemalja-potpisnica Sporazuma o iranskom nuklearnom programu. 

„Svi su se ponovo složili da taj potez Vašingtona nije bio diktiran nikakvim konkretnim okolnostima, nego željom da se ponovo politizuju proces i situacija u vezi s Iranom u celini, kao i da se postave novi uslovi Teheranu koji nemaju nikakve veze s problemima koji se tiču iranskog nuklearnog programa“, rekao je Lavrov novinarima. 

Iranski krijumčari u Ormuskom moreuzu - Sputnik Srbija
Iran preti blokadom Persijskog zaliva

Prema njegovim rečima, dovođenje u opasnost tako važnog dogovora „veoma je nesmotreno i rizično“. 

Lavrov je istakao da se već ispoljila opasnost od eksteritorijalne primene sankcija koje su uvele SAD i da su se svi složili s tim da je to apsolutno nelegitimna praksa.

„Razume se, tu politiku je veoma teško promeniti i predstoji prilično ozbiljna borba u trgovinsko-ekonomskoj i političkoj sferi. U okviru stalno aktivnog mehanizma eksperata treba izraditi metode održavanja trgovinsko-ekonomskih veza koje neće stvarati probleme za ekonomske operatere zemalja koje su ostale u Sporazumu“, rekao je ruski ministar. 

On je naglasio da je „principijelno važno da metode trgovine i organizovanja drugih ekonomskih projekata u kojima učestvuje Iran budu impozantnog obima, jer je Iran pristao na dogovor u zamenu za potpunu liberalizaciju uslova u kojima se našao tokom delovanja sankcija“. 

Lavrov je dodao da je Teheran na ministarskom sastanku u Beču potvrdio da ostaje privržen nuklearnom sporazumu, ali da je upozorio da ima pravo da istupi iz tog dogovora nakon poteza SAD. 

„To znači da će Iran nastaviti da sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, iako je iranski ministar naveo da, s obzirom na jednostrani potez SAD i praktičan slom Sporazuma, Iran ima formalno pravo da istupi iz njega“, rekao je Lavrov.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Nemačka i Francuska) su 2015. godine potpisali istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema u vezi s iranskim nuklearnim programom: usvojen je Zajednički sveobuhvatni plan dejstava čijim je ispunjavanjem Iran stekao pravo na ukidanje ekonomskih i finansijskih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD i Evropske unije. 

Predsednik SAD Donald Tramp je, međutim, 8. maja objavio da Vašington istupa iz Sporazuma. Tramp je naveo da se obnavljaju sankcije Iranu, uključujući i sekundarne sankcije zemljama koje posluju s Iranom. 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala